Caută
Close this search box.

Partidele, buget record din bani publici. Rădulescu „Mitralieră”: Hai, chiar suntem şi noi în preşedinţia Europei!

rădulescu mitralieră

Buget record pentru finanțarea partidelor parlamentare în 2019. Peste 400 de milioane de lei din bani publici vor ajunge anul acesta în trezoreriile de partid, la care se adaugă şi sumele alocate campaniilor electorale.

Este o creştere de aproape 28 de ori, față de 2016. Partidele din Opoziţie spun că s-a ajuns la sume exorbitante, 100 de milioane de euro, iar principalul beneficiar este PSD. Social-democraţii spun că legea a fost votată în Parlament şi că toate partidele au nevoie de aceşti bani.

Propunerea în bugetul pentru 2019 este de 409 milioane de lei, mai mulţi bani decât are la dispoziţie, spre exemplu, municipiul Braşov, potrivit digi24.

În ultimii ani, artificiul folosit de putere a fost să se raporteze la PIB şi nu la veniturile bugetare când calculează procentul care revine partidelor. Mai mult, au împins procentul de la 0,02 din PIB la 0,04 din PIB, varianta maximă permisă de lege.

Cătălin Rădulescu: Aţi fost vreodată în Kiseleff să vedeţi? Se ia şi culoarea de pe covoare

Liviu Dragnea, președintele PSD: „Eu v-am spus, înţeleg că vă supără că luăm de la servicii, dar asta e decizia.”

Catălin Rădulescu, deputat PSD: „Mi se pare ca e ok, sunt destul de multe cheltuieli, adică sunt cheltuielile de sediu, toate sediile sunt nerenovate de douăzeci şi ceva de ani.

Aţi fost vreodată în Kiseleff să vedeţi, aţi văzut acolo, se ia şi culoarea de pe covoare. Adică, hai, chiar suntem şi noi în preşedinţia Europei, şi banii ăştia nu îi ia doar PSD-ul, îi iau toate partidele, nu?”

UDMR nu doreşte să beneficieze de subvenţia pentru partide, ci de cea pentru minorităţile naţionale care este mai mare.

Dan Barna, președintele USR: „USR nu a cerut în niciun moment mărirea subvenţiei. E inadmisibil să se mărească din nou subvenţia pentru partidele politice în condiţiile în care nu respectăm principiul de 6% pentru educaţie.”

Robert Sighiartău, secretar general PNL: „Eu, în momentul în care vad că pesediştii încearcă prin toate metodele să-şi atragă bani personali prin toate modalităţile, inclusiv prin finanţarea partidelor, bineînţeles că mă deranjează, deoarece cei mai avantajaţi odată cu creşterea bugetului pentru partide sunt cei de la PSD.

Eugen Tomac, președintele PMP: „Partidele, pentru a se profesionaliza, pentru a avea oameni de calitate și pentru a nu mai sta înconjurate de grupuri de interese economice, financiare şi de altă natură, nu e rău să fie susţinute, însă sumele sunt exorbitant de mari. Cred că legea trebuie ajustată.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri