Caută
Close this search box.

Partidele separatiste din Catalonia au organizat proteste la Barcelona în sprijinul liderilor separatiști

Demonstranții au mărșăluit în grupuri prin Barcelona ​​în semn de protest față de procesul liderilor separatiști catalani, informează BBC.

Aproximativ 200.000 de oameni au ieșit în stradă, au fluturat steaguri catalane și au strigat sloganuri pro-separatiste în sprijinul celor 12 lideri judecați.

Procesul, la Curtea Supremă din Madrid, urmează referendumului de independență din Catalonia ce nu a reușit să separe de Spania în octombrie 2017. Dacă sunt condamnați, unii dintre lideri s-ar putea confrunta cu până la 25 de ani de închisoare.

Criza Cataloniei este considerată a fi cea mai serioasă care a lovit Spania de la moartea dictatorului Francisco Franco în 1975 și de tranziția țării la democrație. Imediat după referendum, autoritățile spaniole au declarat că este ilegal, iar guvernul național a impus conducerea directă asupra regiunii semi-autonome.

Procurorul Fidel Cadena a declarat instanței că separatiștii promovează „subversiunea și ruptura ordinii constituționale”. Constituția Spaniei din 1978 vorbește despre „unitatea indisolubilă a națiunii spaniole”. Dar avocatul liderilor separatiști, Andreu Van Den Eynde, a declarat că procesul are loc în legătură cu „dreptul la autodeterminare și la principiul democratic”. „Nu există nici o lege internațională sau a Uniunii Europene care să împiedice separarea unei entități sub-statale”, a adăugat el. „Nu există”. Suporterii celor implicați în proces par să fie de acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri