Caută
Close this search box.

Popularitatea lui Macron crește în timp ce sprijinul pentru „vestele galbene” scade

Emmanuel Macron

Popularitatea președintelui Emmanuel Macron a revenit de la nivelurile nevăzute de la jumătatea lunii noiembrie când au izbucnit protestele „vestelor galbene”, în timp ce sprijinul pentru mișcare a scăzut, a arătat luni un sondaj, relatează Reuters.

Ponderea persoanelor care consideră că Macron este un bun președinte a crescut la 32% în această lună, fiind la nivelul când au început protestele, a arătat sondajul Odoxa. Popularitatea sa a crescut ușor din momentul când a atins 27 de procente – cel mai mic punct de până acum în timpul președinției sale – în decembrie, în timp ce protestatarii se adunau în centrul Parisului și în alte orașe zdrobind geamuri și dând foc mașinilor.

Macron s-a confruntat cu cea mai mare provocare pentru autoritatea sa din cauza protestelor, care au început ca o revoltă împotriva costului ridicat al vieții, dar s-au răspândit într-o mișcare mai largă împotriva fostului bancher de investiții de 41 de ani și a reformei pro-business-ului.

Sondajul a arătat că 55% dintre cei intervievați credeau că protestele ar trebui să se oprească, prima dată când o majoritate clară a fost în favoarea opririi de când acestea au început. Demonstrațiile săptămânale ale protestatarilor, numite pentru jachetele cu vizibilitate înaltă, pe care șoferii francezi trebuie să le transporte în mașini, au devenit, în general, mai mici și mai puțin violente, de la un apogeu în decembrie, când capitala franceză a văzut câteva dintre cele mai grave revolte, vandalism și jafuri din ultimele decenii. Cu toate acestea, numerele au urcat ușor sâmbătă, iar Ministerul de Interne a estimat că 46.600 de persoane s-au adunat la nivel național pentru cel de-al 15-lea week-end consecutiv de proteste.

Popularitatea lui Macron a revenit, în timp ce guvernul său a promis un răspuns mai ferm la violența împotriva protestatarilor și a lansat o serie de dezbateri în toată țara, care vizează reconectarea cu alegătorii, în special în zonele rurale. El a primit o întâmpinare călduroasă la o expoziție anuală de ferme din Paris, discutând cu fermierii în timp ce se plimba printre mulțime și animale. Acesta a fost un contrast puternic cu anul precedent, când a fost înfruntat în timpul primei sale vizite ca președinte la spectacolul de fermă, un eveniment ce nu trebuie ratat de politicienii francezi.

Sondajele Odoxa au fost difuzate pe internet pe 20-21 februarie printre 1.000 de persoane pentru Franța Inter radio, ziarele „Presse regionale” și revista „L’Express”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri