Caută
Close this search box.

Premierul ceh ar putea fi vizat de noua procedură europeană privind conflictul de interese

oremierul ceh

Şeful guvernului ceh, milionarul Andrej Babis, riscă să devină în curând primul om politic dintr-un stat membru al UE vizat de noua procedură europeană privind conflictul de interese, relatează AFP.

Al doilea cel mai bogat om din Cehia, Babis este suspectat că este în continuare proprietarul conglomeratului Agrofert, prezent în industria chimică, în cea alimentară şi în domeniul mass-media, pe care oficial l-a transferat unor fonduri fiduciare, pentru a respecta legislaţia.

O procedură declanşată anul trecut de organizaţia anticorupţie Transparency International şi de o formaţiune de opoziţie, Partidul Piraţilor, a relansat acuzaţiile de conflict de interese împotriva sa.

„Agrofert primeşte fonduri europene, fonduri cehe şi participă la licitaţii ale autorităţilor publice”, a declarat pentru AFP David Ondracka, şeful filialei din Cehia a Transparency International.

„Babis se află în situaţia de conflict de interese în toate aceste operaţiuni, iar ele ar trebui suspendate”, a adăugat el. Premierul face deja obiectul unor anchete pentru o presupusă fraudă cu subvenţii europene legată de complexul său hotelier, ‘Cuib de Barză’.

Babis, liderul mişcării populiste ANO, a respins toate acuzaţiile, spunând că este vorba de o „campanie de calomnii” a adversarilor săi politici.

În septembrie anul trecut, Transparency şi Partidul Piraţilor au cerut Comisiei Europene să verifice dacă Agrofert are dreptul la ajutoare importante din partea UE în cazul în care Babis controlează în continuare, de facto, acest grup.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri