Caută
Close this search box.

Prințesa thailandeză a fost descalificată din cursa electorală pentru funcția de premier

Prințesa thailandeză Ubolratana a fost luni oficial descalificată din alegerile pentru funcția de prim-ministru, punând capăt uniunii politice scurte și nepotrivite cu un partid aliat al puternicului clan Shinawatra, la doar câteva zile după ce un ordin regal dur, emis de fratele ei regele, a mustrat candidatura acesteia, informează AFP.

Incertitudine și speculații au cuprins Thailanda de vineri, când partidul Thai Raksa Chart a făcut anunțul exploziv al prințesei Ubolratana, sora mai mare a regelui Maha Vajiralongkorn, ca candidat la premier după alegerile din 24 martie.

Acțiunea ei a apărut pentru unii ca fiind un joc de culise a lui Thaksin Shinawatra, ex-premierul miliardar exilat, cu doar câteva săptămâni înainte de vot. Dar la doar câteva ore mai târziu s-a prăbușit. Un ordin regal a pus punct aspirațiilor sale politice fără precedent, insistând ca monarhia este mai presus de politică și descriind candidatura sorei ca fiind „foarte nepotrivită”.

Monarhia incredibil de bogată și puternică din Thailanda este venerată de thailandezi și protejată de o lege drastică lese majeste. Cuvântul regelui este văzut ca fiind cel final.

Luni, Comisia Electorală i-a exclus oficial candidatura. „Comisia Electorală a anunțat astăzi numele candidaților, excluzând-o pe prințesa Ubolratana propusă de partidul Thai Raksa Chart”, a afirmat într-o declarație, explicând că „toți membrii familiei regale sunt mai presus de politică”.

În ciuda conștiinței sale, înfrângerea prințesei în politică a electrificat peisajul politic al țării, cu speculații cu privire la cine câștigă și cine pierde din jocurile de culise din regat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri