Caută
Close this search box.

Progrese remarcabile în negocierile comerciale SUA-China: Trump va amâna creșterea tarifelor

Președintele american Donald Trump a declarat duminică că va amâna o creștere tarifară planificată asupra exporturilor chineze după ce ambele părți au salutat „progrese substanțiale” în negocierile comerciale, ridicând perspectiva unui summit cu președintele Xi Jinping pentru a încheia acordul, informează AFP.

Trump a spus că în următoarele două săptămâni ar putea exista „știri foarte mari” și intenționează să se întâlnească cu Xi la stația Mar-a-Lago din Florida, dacă se face mai mult progres.

Negociatorii de vârf s-au întâlnit la Washington timp de patru zile de discuții care s-au încheiat duminică, în încercarea de a rezolva un război comercial de luni de zile, despre care analiștii se tem că ar putea afecta grav economia globală.

Statele Unite trebuiau să majoreze tarifele cu peste 200 miliarde de dolari în mărfuri chinezești pe 1 martie, dar Trump a spus că va amâna acum obligațiile punitive în urma „discuțiilor foarte productive”. „Sunt încântat să vă prezint faptul că SUA a făcut progrese substanțiale în negocierile noastre comerciale cu China privind aspecte structurale importante, inclusiv protecția proprietății intelectuale, transferul de tehnologie, agricultură, servicii, valută și multe alte probleme”, a scris Trump pe Twitter.

Agenția oficială de știri Xinhua a folosit aproape aceeași notă, și raportează „progres substanțial” cu privire la aceste probleme spinoase în discuțiile conduse de negociatorul comercial a lui Xi, vicepremierul Liu He. Delegațiile „au făcut un pas mai aproape de realizarea consensului important obținut” de Trump și Xi la sfârșitul anului trecut, a spus Xinhua. Raportul a spus că părțile au fost, de asemenea, de acord „să efectueze acțiuni de urmărire în conformitate cu instrucțiunile celor doi șefi de stat”.

„Presupunând că ambele părți fac progrese suplimentare, vom planifica un summit pentru Președintele Xi și pentru mine, la Mar-a-Lago, pentru a încheia un acord”, a scris Trump pe Twitter. „Un weekend foarte bun pentru SUA și China!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri