Caută
Close this search box.

PSD-ALDE vrea acum ca Parlamentul României să numească procurorul general, pe modelul european

călin popescu Tăriceanu

Coaliția PSD-ALDE încearcă să își justifice acțiunile împotriva independenței justiției din România prin faptul că, în procedura de desemnare a procurorului-șef european, un rol crucial revine Parlamentului European.

După votul în favoarea Laurei Codruța Kovesi, din Comisia LIBE, reprezentanții PSD și ALDE vorbesc la unison despre un exemplu clar de intervenție a factorului politic în justiție și propun chiar ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat, în contextul votului din Comisia LIBE a Parlamentului European pentru Laura Codruţa Kovesi, că este o demonstraţie perfectă a modului „cum intervine factorul politic în această alegere”.

„Este o exemplificare perfectă care ne vine de la Parlamentul European, care este foarte generos să ne înveţe pe noi că în Justiţie nu trebuie să intervină factorul politic şi ne-a făcut astăzi o demonstraţie perfectă cum intervine factorul politic în această alegere”, a precizat Tăriceanu la Palatul Parlamentului, întrebat pe acest subiect.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a declarat, referitor la votul în cazul Laurei Codruţa Kovesi pentru Parchetul European, că ar trebui preluat modelul din Parlamentul European ca procurorul general al României să fie numit de Parlament.

„E o idee bună, eu cred că ar trebui să preluăm acest model, eu cred că am putea să ne gândim la o modificare legislativă, este un model corect ca procurorul general al României să fie numit de Parlament prin vot, probabil să instituim o procedură prin care ministrul Justiţiei selectează o serie de candidaţi, CSM face un triaj profesional, după care la Parlament facem audieri publice în cele două comisii juridice şi Parlamentul să voteze procurorul general al României. Cred că e o idee bună, e un model pe care putem să-l luăm în considerare, dacă merge la Parlamentul European”, a declarat Nicolae, la Parlament, întrebat despre votul din comisia LIBE pentru numirea Codruţei Kovesi la Parchetul European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri