Caută
Close this search box.

PSD contra BNR. Se vrea aducerea aurului din rezerva băncii centrale: proiect de lege Dragnea-Nicolae

bnr

PSD continuă bătălia cu Banca Națională a României. De data această, atenția social-democraților s-a mutat pe aurul din rezervele băncii naționale. Astfel, un proiect de lege depus miercuri la Senat de către Liviu Dragnea și Șerban Nicolae ca BNR să repatrieze aurul pe care îl depozitează în afara țării.

„Din rezerva constituită, Banca Națională a României poate depozita aur în străinătate exclusiv în scopul obținerii de venituri prin tranzacționare și alte operațiuni specifice. Depozitele de aur constituite de Banca Națională a României în străinătate nu pot depăși 5% din cantitatea totală de aur constituită ca rezervă”, stabilește un articol al proiectului.

În acest moment, BNR are nu mai puțin de 65% din rezervele de aur în afara granițelor.

Unul din raţionamentele iniţiatorilor pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru a-l ţine acolo.

„Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezerva internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeşte rezerva internaţională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine”, declara guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 2016, conform Digi24.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 ianuarie 2019 au fost de 35,765 miliarde euro, faţă de 36,8 miliarde euro la 31 decembrie 2018. Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,843 miliarde euro.

„Un proiect de lege care modifică statutul Băncii Naționale, de cand România a intrat în UE trebuie sa aibă avizul Băncii Centrale Europene (BCE). E clar că cei doi inițiatori nu au citit legislația în vigoare și nu pot să propună așa ceva fără ca proiectul să aibă un aviz de la Banca Central Europeană. Dacă se ia o decizie să se retragă aurul din Anglia, trebuie spus că nu e aurul Băncii Centrale. BNR are un mandat de a administra rezerva României. Cum o foloseste putem găsi în rapoartele BNR. De obicei, e folosita la reducerea costului de finanțare, orice imprumut pe care România îl ia din exterior trebuie semnat și garantat de Banca Nationala. Nimeni nu dă imprumut daca nu e garantat”, a explicat la Realitatea TV senatorul PNL Florin Cîțu.

Potrivit economistului liberal, este o discuție tehnică pe care probabil că inițiatorii nu au avut-o.

„Ei nu știu despre ce vorbesc. Cred că de fapt, în spatele inițiativei este dorința, de la dorință până la putință, e distanță mare, dorința celor de la PSD de a folosi aurul cand doresc domniile sale… Când au venit cu OUG 114, piețele au reacționat negativ, ei ar fi putut să vândă aurul. Să lași asemenea putere pe mâna unor habarniști.. De aceea avem instituții care se ocupă de asta. Eu văd inițiativa așa: cei 2 doresc să pună mâna pe aurul României, să-l folosească cum se folosesc de banii publici. Aici este mult mai greu, sunt tratate internaționale de care vor trebui să treacă”, a declarat Florin Cîțu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri