Caută
Close this search box.

Războiul comercial SUA vs. China: Negocierile au „un progres extraordinat”

Statele Unite și China au declarat că negocierile privind războiul comercial au avut un progres major, în timp ce termenul limită din martie pentru a evita o majorare masivă a tarifelor care ar putea zdruncina economia globală se apropie tot mai mult, informează AFP.

Președintele american Donald Trump a salutat „un progres extraordinar” și a salutat o scrisoare „frumoasă” din partea omologului său chinez, Xi Jinping, care a spus că speră la o cooperare ulterioară.

Agenția oficială de știri Xinhua din Beijing a declarat vineri că negociatorii americani și chinezi au făcut „progrese importante” în timpul a două zile de discuții „blânde, specifice și fructuoase” la Washington. Deși ultima rundă de discuții s-a încheiat în termeni pozitivi, Casa Albă a subliniat că cele două părți se confruntă încă cu „termenul dur” din 1 martie pentru a evita o altă creștere esențială a războiului comercial. Economiștii declară că perspectiva – care ar însemna mai mult decât dublarea tarifelor americane la 200 de miliarde de dolari în bunurile chinezești – ar fi o lovitură dură pentru economia globală.

Într-o scrisoare din partea lui Xi către Trump, care a fost citită de către delegația chineză, Xi a declarat că relațiile se află într-o etapă „critică” și că speră că „cele două părți vor continua să lucreze cu respect reciproc”. Trump a spus că relațiile dintre cele două țări sunt „foarte, foarte bune”.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, vor călători în China la jumătatea lunii februarie pentru următoarea rundă de discuții, potrivit Xinhua, iar Trump a declarat că se va întâlni cu Xi după încheierea tranzacției. „Cred că vom fi de acord, cred că atunci când președintele Xi și cu mine ne vom întâlni, fiecare punct va fi hotărât”, a spus Trump.

În condițiile în care economia Chinei încetinește brusc și piețele se află pe muchie de cuțit în perspectiva unor noi perturbări ale comerțului, mizele pentru discuții au devenit deosebit de ridicate.

Anul trecut, Washingtonul și Beijingul au impus tarife pe mai mult de 360 ​​miliarde de dolari în comerțul bidirecțional, după ce Trump a inițiat războiul comercial din cauza plângerilor asupra practicilor comerciale neloiale. Taxele americane pe 200 de miliarde de dolari în mărfuri din China urmează să crească până la 25%, de la 10%, dacă nu se ajunge la un acord până la 1 martie. „Nu am vorbit despre prelungirea termenului limită”, a spus Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri