Caută
Close this search box.

Retragerea forțelor SUA din Siria ar putea să înceapă în câteva „săptămâni”

Statele Unite sunt probabil la doar câteva săptămâni distanță de la începerea retragerii trupelor de la sol din Siria, comandate de președintele Donald Trump, a declarat duminică comandantul superior american care supraveghează forțele americane din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Generalul armatei americane, Joseph Votel, șeful Comandamentului Central al SUA, a avertizat că momentul exact va depinde de situația din Siria, unde luptătorii susținuți de SUA au lansat un atac final împotriva enclavelor Statului Islamic de lângă granița irakiană.

Armata americană a început deja să retragă echipament din Siria. Întrebat dacă retragerea celor peste 2.000 de militari americani va începe în zile sau săptămâni, Votel a spus: „Probabil săptămâni. Din nou, totul va fi condus de situația de pe teren”. „În ceea ce privește retragerea … Cred că suntem pe drumul cel bun cu locul unde vrem să fim”, a declarat Votel reporterilor care călătoresc cu el în timpul unei călătorii în Orientul Mijlociu. „Mutarea oamenilor este mai ușoară decât mișcarea echipamentului, așa că ceea ce încercăm să facem acum este din nou un fel de clarificare a acelor materiale, acelor echipamente de care nu avem nevoie”.

Anunțul surprinzător al lui Trump în decembrie, că retrage trupele americane din Siria, a ajutat la declanșarea demisiei secretarului său de apărare, Jim Mattis, și i-a trimis oficialilor militari americani să se pregătească pentru a construi un plan de retragere care să păstreze cât mai multe câștiguri. Sute de trupe suplimentare au fost trimise în Siria pentru a facilita retragerea. Oficialii americani au estimat mult timp că retragerea din Siria ar putea dura până când va fi executată pe deplin în martie sau aprilie, dar au fost reticenți în a stabili un calendar exact, având în vedere prezicerea dificilă a condițiilor câmpului de luptă. Votel nu a speculat când retragerea va fi finalizată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri