Caută
Close this search box.

Revendicările magistraţilor care au protestat la Oradea. Sunt nouă şi sunt dure de tot!

ccr

Adoptarea de către Guvern a Ordonanţei 7/2019 care a modificat peste noapte Legile Justiţiei a scos la iveală tensiunile care sunt în instanţe şi parchete cu privire la ultimele schimbări ale legislaţiei din acest domeniu şi a modificărilor codurilor penale.

Mai mulţi procurori şi judecători care au protestat pe treptele Tribunalului Bihor au votat 9 revendicări pe care le adresează autorităţilor.

Magistraţii au luat această decizie în contextul în care şefa CSM, Lia Savonea, participase dimineaţa la bilanţul Curţii de Apel Oradea. Savonea ar fi ţinut un discurs în faţa judecătorilor orădeni, în care a afirmat că cea mai mare realizare a justiţiei din timpul actualului CSM este înfiinţarea secţiei speciale de investigare a magistraţilor.

Una dintre revendicările judecătorilor şi procurorilor orădeni este chiar suspendarea activităţii acestei secţii.

Magistraţi din mai multe oraşe anunţă că vor protesta zilele următoare faţă de ordonanţa care modifică legile Justiţiei. Aceste revendicări urmează să fie puse în discuţie în cadrul unor adunări generale ale instanţelor şi parchetelor.

La Bucureşti, magistraţii (judecători şi procurori) vor protesta azi, în faţa Palatului de Justiţie. Mai mulţi magistraţi au protestat ieri şi la Braşov.

Lipsă de preocupare faţă de victime

Potrivit documentului adoptat, magistraţii subliniază „lipsa de preocupare a autorităţii legislative şi a celei executive faţă de victimele infracţiunilor şi faţă de crearea unor mijloace juridice adecvate care să nu pună în pericol siguranţa cetăţeanului şi care să nu şubrezească capacitatea statului de a lupta împotriva proliferării criminalităţii (fie că este vorba de infracţiuni contra vieţii, contra patrimoniului, de corupţie sau cele privind securitatea naţională) „.

„- Potenţialul de subminare a capacităţilor interne în materia luptei împotriva corupţiei şi a infracţionalităţii în general, care pot pune în pericol însuşi parcursul României ca stat membru al Consiliului Europei, ştergându-se cu buretele toate eforturile autorităţilor române de a respecta partenerii europeni, desfăşurate constant în ultimii 20 de ani,

– Existenţa pericolului la adresa independenţei, prestigiului şi credibilităţii justiţiei, cu consecinţa subminării autorităţii acesteia,

– Şi ţinând cont de faptul că PUTEREA JUDECĂTOREASCĂ trebuie să fie independentă, ceea ce implică existenţa unor anumite garanţii faţă de celelalte puteri ale statului, pentru a consolida independenţa şi imparţialitatea magistratului,

Solicităm:

1) Suspendarea imediată a punerii în aplicare a legilor justiţiei şi a ordonanţelor de urgenţă subsecvente.

2) Revizuirea legilor justiţiei, ţinând seama de o reală consultare a sistemului judiciar, precum şi de recomandările formulate în cadrul MCV, de către Comisia de la Veneţia şi de către GRECO.

3) Revizuirea Codului penal şi a Codului de Procedură Penală pentru a le pune în acord cu jurisprudenţa CEDO, cu Directivele UE, cu jurisprudenţa Curţii constituţionale şi a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

4) Declanşarea imediată de către Consiliul Superior al Magistraturii a procedurii de alegere, prin concurs real, imparţial, a unei noi echipei de conducere a Inspecţiei Judiciare.

5) Suspendarea activităţii Secţiei Speciale de Investigare a Infracţiunilor comise de Magistraţi.

6) Respectarea competenţelor şi rolului fiecărei Secţii a Consiliului Superior al Magistraturii şi implicarea Plenului în deciziile ce privesc întregul sistem judiciar.

7) Redobândirea de către Consiliul Superior al Magistraturii, inclusiv prin Secţiile sale, a caracterului de organism colegial prin reală consultare a membrilor.

8) Înfiinţarea unei agenţii pentru integritate cu responsabilităţi în domeniul verificării patrimoniului, al incompatibilităţilor şi al conflictelor de interese potenţiale în privinţa tuturor funcţionarilor publici şi demnitarilor, precum şi cu capacitatea de a adopta decizii obligatorii care să poată duce la aplicarea unor sancţiuni disuasive.

9) Intensificarea mijloacelor administrative şi legale de control al modului de cheltuire a banului public.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri