Caută
Close this search box.

Rezultat final al alegerilor din Republica Moldova: Componența viitorului Parlament

Publicarea rezultatelor finale ale alegerilor din Republica Moldova a arătat că nici un partid nu a obținut o majoritate parlamentară și în contextul actual crearea unei alianțe este greu de prevăzut, informează unimedia.info.

În baza rezultatelor și calculelor proporționale, unimedia.info a prezentat lista nominală completă a viitorilor deputați.

Chiar dacă nu au obținut o majoritate parlamentară PSRM va avea cei mai mulți deputați, ei împărțind cu democrații întâietatea pe circumscripții. Cei mai fideli alegători socialiști sunt în raioanele de Nord și sectoarele Botanica și Rășcani din capitală. În Stânga Nistrului, Taraclia și Autonomia Găgăuză, socialiștii obțin scoruri zdrobitoare și intră cu 17 deputați pe uninominal și alți 18 pe liste.

În ciuda faptului că în urma rezultatelor alegerilor, Partidul Democrat a ieșit pe locul trei, ei au câștigat voturi importante în mai multe raioane din Nord (Rezina, Florești sau Glodeni), Centru (Strășeni, Ungheni, Nisporeni, Anenii Noi și Hâncești) și Sud (Cimișlia, Leova și Cantemir). Sistemul mixt însă, îi duce pe locul 2 cu 30 de deputați: 17 pe circumscripții și 13 pe lista națională!

Blocul ACUM a luat al doilea rezultat pe țară, câștigând în diasporă, în capitală și raioanele de centru – Telenești, Călărași, Criuleni și Ialoveni. În Parlament, fosta opoziție extra-parlamentară va intra cu 26 de deputați: 12 pe circumscripții și 14 pe liste.

Partidul ȘOR este cea de-a patra formațiune parlamentară. După cum era de așteptat, Ilan Șor și Marina Tauber au câștigat în cele 2 circumscripții create în acest raion. Scorul bun din această regiune i-a adus partidului condamnatului Ilan Șor încă 5 mandate pe lista națională.

După mai mulți ani de absență, în Parlament revin independenții. Sunt 3 și toți foarte apropiați guvernării. Ion Groza – președintele raionului Cahul, fostul șef al vămilor Viorel Melnic și omul de afaceri, Alexandr Oleinic.

Potrivit legii, urmează ca CEC să aprobe rezultate finale ale alegerilor, iar ulterior, scrutinul trebuie să fie validat de Curtea Constituțională.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri