Caută
Close this search box.

Riscul ca specia umană să dispară este uriaș!

Concluzia unui studiu recent, făcut de cercetătorii de la Institutul de Oceanografie Scripps, din cadrul Universității California, San Diego este că până în anul 2100 ar putea avea loc o schimbare catastrofală a climei.

Cercetătorii americani anunță că există un risc uriaș, de 1 la 20, ca întreaga omenire să fie distrusă de încălzirea climei, scăpată de sub control. Astfel, o încălzire a climei mai mare de 3 grade Celsius în medie va avea efecte catastrofale, scrie Daily Mail. Iar o creștere de peste 5 grade Celsius va avea consecințe necunoscute, care ar putea duce la dispariția vieții pe glob. Ei au realizat o simulare computerizată, luând în calcul creșterea temperaturii globale în următorii o sută de ani.

Climatologul Veerabhadran Ramanathan avertizează că un risc de 1 la 20 este foarte mare, deși pentru necunoscători nu pare ceva alarmant. „Dacă am afla că avionul în care ne vom urca are un risc de 1 din 20 să se prabușească, nu ne-am mai urca în el. Dar îi obligăm pe copiii și nepoții noștri să se urce„, a declarat Veerabhadran Ramanathan.

În cadrul Acordului de Climă de la Paris, semnat de mai multe țări în anul 2015, autoritățile se angajau să ia măsurile necesare pentru a limita creșterea temperaturii globale sub 2 grade Celsius.

O creștere de 1,5 grade Celsius va avea efecte catalogate drept „periculoase” pentru specia umană. O creștere de peste 3 grade va avea efecte „catastrofale”, iar una care trece de 5 grade Celsius duce la urmări necunoscute, cu risc existențial pentru omenire. Risc existențial înseamnă că specia umană ar putea să dispară.

Sunt oameni care neagă cu înverșunare existența fenomenului de încălzire globală (printre ei și Donald Trump), chiar și în comunitatea științifică. Însă procesul are loc sub ochii noștri, suntem martori, susține NASA, care a realizat un clip ce sugerează clar acest lucru.

Folosind datele adunate de la 6.300 de stații meteo, NASA a realizat un clip sugestiv, de numai 36 de secunde, care arată crudul adevăr. Dacă în secolul XIX și prima jumătate a secolului XX lucrurile au stat relativ normal, constant, începând cu anii ’80 au început să apară schimbări, zonele în care în clip apare galben, oranj și chiar roșu devenind tot mai multe și mai mari. În acele locuri temperaturile urcau constant, iar semnalul de alarmă deja apăruse. Iar acum alarma sună necontenit, avertizează oamenii de știință.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri