Caută
Close this search box.

România, ca Președinte al Consiliului UE, a câștigat !

nord stream

Statele membre ale UE au convenit asupra unui compromis cu Parlamentul European și Comisia Europeană pentru reglementarea conductei de gaz Nord Stream 2 între Rusia și Germania. Poliotico.ro analizează, într-un articol, cine a pierdut și cine a câștigat în urma acestei decizii, menționând  că România este marele câștigător pentru ca a reușit să încheie lucrările într-un timp scurt.

Câștigătorul clar este România, actualul președinte al Consiliului UE. În ciuda tensiunilor politice enorme din jurul conductei, a reușit să încheie lucrările cu privire la directivă doar câteva săptămâni după preluarea președinției în ianuarie„, notează politico.ro.

Jurnaliștii menționează că pentru a se ajunge la o decizie, în mod neobișnuit, a fost nevoie de o singură rundă de negocieri între Parlamentul European, Consiliu și Comisie. Sursa citată precizează că Germania, un puternic  susținător al Nord Stream 2, a luptat din greu să blocheze Directiva privind gazele, însă nu a reușit, fiind amintit și telefonul dat de Angela Merkel premierului român.

Referitor la Comisia Europeana, jurnaliștii consideră că a reușit să-și extindă autoritatea de reglementare și să acopere proiecte care fuseseră în afara domeniului său de competență, astfel încât aceasta să fie o victorie.

În ceea ce privește Rusia, jurnaliștii menționează că Moscova nu și-ar fi dorit ca Nord Stream 2 să fie reglementată de normele UE privind gazele, însă construcția nu este afectată, astfel că va putea fi pusă în funcțiune înainte de sfârșitul acestui an.

Pentru Ucraina vestea buna ar fi că aceste controverse privind conducta au „forțat Germania să se angajeze să apere tranzitul continuu al gazului în Ucraina”. Acest punct a fost subliniat în acordul franco-german de săptămâna trecută, care a descris compromisul lor față de Directiva privind gazele ca fiind „indispensabil pentru o discuție fructuoasă privind tranzitul tranzitoriu al gazelor prin Ucraina. Vestea proastă este că Ucraina este pe deplin dependentă de încrederea acestor țări în respectarea acestui angajament”, scriu jurnaliștii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri