Caută
Close this search box.

Rusia analizează să facă un exerciţiu de deconectare de la Internet

rusia

Rusia ia în calcul să se deconecteze pentru o scurtă perioadă de timp de la Internet, în cadrul unui test al apărării sale cibernetice, relatează BBC News.

Acest test ar presupune ca informaţiile schimbate între cetăţenii ruşi şi organizaţiile ruse să rămână în interiorul ţării, în loc să fie direcţionate în afara ţării.

Un proiect de lege prin care se solicită modificări tehnice în vederea unei funcţionări independente a Internetului a fost depus anul trecut în Parlament.

Testul urmează să aibă loc până la 1 aprilie, însă data exactă nu a fost stabilită.

Proiectul de lege – Programul naţional al economiei digitale – le cere furnizorilor ruşi de acces la Internet (ISP) să se asigure că pot opera, în eventualitatea în care puteri străine acţionează cu scopul de a izola Rusia online.

NATO şi aliaţii săi au ameninţat să sancţioneze Rusia din cauza unor atacuri cibernetice şi altor amestecuri online în spatele cărora este acuzată cu regularitate că se află.

Proiectul de lege prevede ca Rusia să-şi construiască propria versiune de sistem de adrese de reţea DNS, pentru a putea opera în cazul în care aceste servere internaţionale sunt întrerupte.

În prezent, 12 organizaţii supervizează serverele DNS, iar niciunul nu se află în Rusia. Însă în ţară există numeroase copii ale cărţii principale de adrese, ceea ce sugerează că sistemele sale de reţea ar putea să continue să funcţioneze chiar dacă s-ar adopta măsuri punitive prin care să fie întrerupte.

Testul ar urma de asemenea să demonstreze că furnizorii de acces la Internet pot să direcţioneze date către puncte de direcţionare a traficului controlate de Guvern.

Acestea ar urma să filtreze traficul pentru ca date transmise între ruşi să ajungă la destinaţie, iar toate datele destinate unor computere din afara ţării să fie suprimate.

În fine, Guvernul vrea ca tot traficul intern să treacă prin aceste puncte de direcţionare a traficului.

Acest lucru ar face parte din cadrul unui efort de implementare a unui sistem de cenzurare în masă – similar celui din China, care încearcă să elimine traficul interzis.

Presa rusă scrie că ISP-urile ruse susţin larg obiectivele proiectului de lege, dar sunt împărţite pe tema modului în care să facă acest lucru. Furnizorii ruşi de acces la Internet cred că acest test va antrena o ”perturbare majoră” a traficului rus pe Internet, scrie site-ul de ştiri tech ZDNet.

Guvernul rus finanţează furnizorii de servicii de Internet să-şi modifice infrastructura, pentru ca efortul de redirecţionare să fie testat corect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri