Caută
Close this search box.

Rusia cere oficial SUA să distrugă scutul antirachetă de la Deveselu. Ce răspunde MAE

scut deveselu

Ministerul Apărării din Rusia a informat joi că Statele Unite ar trebui să îşi distrugă sistemele MK-41 plasate în România pentru a putea astfel să respecte Tratatul INF, scrie Reuters, potrivit News.ro.

De asemenea, ministerul a precizat că Washingtonul ar trebui să distrugă şi dronele de atac din acelaşi motiv.

Ministerul a informat că a convocat ataşatul militar al ambasadei SUA la Moscova pentru a-i înmâna o notă care conţine cererea Moscovei privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu.

Tratatul semnat în 1987 elimină rachetele cu rază intermediară din arsenalurile Rusiei şi Statelor Unite.

Rusia a suspendat Tratatul INF în weekend după ce Washingtonul a anunţat că se va retrage în şase luni dacă Rusia va continua să încalce tratatul.

Reacţia MAE

Ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat, joi seara, într-o intervenţie telefonică la Antena 3, că baza de la Deveselu este pur defensivă, iar România va avea vineri o poziţie faţă de anunţul Rusiei, după ce se va consulta şi cu aliaţii.

„Baza de la Deveselu a pur defensivă. Poveştile că s-ar putea să se pună pe rampa de la Deveselu rachete de croazieră care să aibă încărcătură nucleară e o găselniţă care nu are nici o bază reală. Nu e nici un argument că ar putea să creeze probleme Rusiei“, a declarat Teodor Meleşcanu, citat de digi24.

„Fără nici un fel de dubiu, în cursul zilei de mâine vom avea o poziţie, o să ne consultăm şi cu aliaţii noştri. Mi se pare ieşit din comun să chemi ataşatul american ca să dărâme baza de la Deveselu, care nu are nimic cu armamentul nuclear“, a mai precizat ministrul de Externe.

Întrebat dacă are în vedere şi convocarea ambasadorului rus la Bucureşti, Meleşcanu a afirmat: „O să avem în vedere şi posibilitatea unui dialog şi să cerem clarificări, pentru că acest tip de comunicare este greu de înţeles. O să cerem clar care sunt problemele pe care le ridică Federaţia Rusă“.

Un răspuns

  1. Domnule „tiitor” de la „MAE” si domnilor „interesati” de la „Antena 3”, sigur nu ati avut ocazia fericita de a gasi (singuri sau impreuna) „oala de farmece” si de a o sparge (singuri sau impreuna) de-un copac.
    Precum pictura „naiva” exista si o „zona” de poezie populara (naiva prin faptul ca accepta intruziuni de la „entitati de imprumut” precum cifre nebiblice sau codificari precum ABM, INF) si care ar trebui sa faca ordine intr-o zona mare, de la „Miorita, laie, bucalaie” si pana la concentratia remanenta de nicotina sau alcool care determina si fac viabile politicile diplomatiei actuale sau ale „Eurovision”-ului.
    Dupa explicatia pe care o ofer gratis astazi, va rog sa nu mai insistati.
    Deveselu este un avanpost militar inaintat (in adancime) al SUA si in concordanta doar cu interesele ei militare (si fara nici o legatura cu NATO – OTAN).
    Cum dracului` ar incerca „speriata” si transatlantica SUA sa se „apere” si sa-si prezerve teritoriul national prin amplasarea de rachete de „aparare” in Romania, la Deveselu?
    Daca este vorba doar de teorie militara sau de episoade noi din „Urzeala tronurilor”, as putea oferi un raspuns oportun (nu calificat) dar vandabil, referitor la cat „Deveselu” este in „Urzeala tronurilor” si cat este invers.
    „Tiitor-ul” de la MAE e mai obosit decat „corinteanul” (nu si vicleanul) Sisif si va avea (in functie) nu nemurirea „in siretlic” ci blamul etern al lui Zeus (daca va vorbi in continuare la comanda si fara sa gandeasca).
    Revenind, tratatul „fortelor intermediare” aceasta este o creatie si are legatura doar cu noul „Olimp” populat si de micenienii ahei moderni care incearca sa ofere „daruri” (nu pot sa-i cucereasca prin forta) troienilor, cu „fricile” lor, cunoscute si neacceptate, acestia fiind deja „arsi” o data.
    Adica de ce ar pune o tara (SUA) rachete de „aparare” (apararea cui?) in Romania, adica in „coasta” Rusiei sa o „apere” pe ea, SUA de eventuale agesiuni, imposibile in absenta rachetelor balistice intercontinentale?
    Sa ai un ministru de externe ca Melescanu (imi pare rau, ALDE) este mai rau decat sa ai un prim-ministru ca Viorica sau un „presedinte” ca Olguta.
    Si sper ca si „Antena 3” sa-i mai taie „sunetul” lui Tudor, macar din cand in cand.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri