Caută
Close this search box.

Rusia suspendă tratatul cu privire la armele nucleare, după ce SUA au declarat că se retrag

vladimir Putin

Rusia a suspendat Tratatul privind Forțele Nucleare Intermediare din perioada Războiului Rece, a declarat sâmbătă președintele Vladimir Putin, după ce Statele Unite au declarat că se vor retrage din pactul de control al armelor acuzând Moscova de încălcări, relatează Reuters.

Relațiile Moscovei cu Occidentul sunt tensionate din cauza problemelor care includ anexarea Crimeii, acuzațiile de implicare în alegerile prezidențiale din SUA și de a fi în spatele unui atac cu agent nervos în Marea Britanie.

Statele Unite au anunțat, vineri, că se vor retrage din tratatul INF în șase luni, cu excepția cazului în care Moscova încheie cu ceea ce se spune că sunt încălcări ale pactului din 1987. Washingtonul și-ar reconsidera retragerea dacă Rusia ar respecta acordul, care interzice ambelor state să plaseze rachete terestre cu rază scurtă și intermediară în Europa. Rusia neagă încălcarea tratatului. „Partenerii americani au declarat că își suspendă participarea la acord, noi de asemenea o suspendăm”, a declarat Putin în cadrul unei întâlniri televizate cu miniștrii de externe și de apărare. Putin a spus că Rusia va începe să lucreze la crearea unor rachete noi, inclusiv la cele hipersone, și le-a spus miniștrilor să nu inițieze discuții de dezarmare cu Washingtonul, acuzând Statele Unite de faptul că au răspuns lent la astfel de acțiuni. „Avem în mod repetat, în decurs de câțiva ani, și am ridicat în mod constant o întrebare cu privire la discuțiile substanțiale asupra problemei dezarmării”, a spus Putin. „Vedem că în ultimii ani partenerii nu ne-au susținut inițiativele”.

Scandalul asupra tratatului a atras o reacție puternică din partea Europei și a Chinei. Statele europene se tem că prăbușirea tratatului ar putea conduce la o nouă cursă a înarmărilor, eventual cu o nouă generație de rachete nucleare americane staționate pe continent. China a îndemnat sâmbătă Statele Unite să își rezolve diferențele cu Rusia prin dialog.

În timpul întâlnirii cu Putin, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat Statele Unite că au încălcat prevederile INF și alte acorduri de arme, inclusiv tratatul de neproliferare. Putin a spus că Rusia nu va folosi armele sale în Europa și în alte regiuni decât dacă Statele Unite ar face acest lucru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri