Negociatorii americani și chinezi au demarat două zile de negocieri comerciale la nivel înalt la Beijing sperând să rezolve o dispută care aruncă o umbră asupra piețelor financiare și a perspectivelor globale de creștere, informează AFP.

Presiunea de a încheia un acord înaintea termenului limită stabilit de Donald Trump pare să se fi redus puțin după ce președintele american a indicat că este deschis spre extinderea unui armistițiu comercial în funcție de progresul de la Beijing.

Trump, în decembrie, a amânat planurile de majorare bruscă a tarifelor la importurile chineze de 200 miliarde de dolari pentru a permite mai mult timp pentru negociere. Cele două superputeri economice au impus deja taxe de peste 360 ​​miliarde de dolari în comerțul bidirecțional, care au cântărit pe sectoarele lor de producție și au scuturat piețele financiare globale.

Reprezentantul comercial al SUA, Robert Lighthizer, și secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, se întâlnesc cu cel mai influent oficial economic al Chinei, Liu He, încercând să se bazeze pe progresele înregistrate luna trecută la Washington. „Așteptăm cu nerăbdare discuțiile de astăzi”, a declarat Mnuchin, când a părăsit hotelul său joi dimineață pentru discuții.

Așteptările pentru o tranzacție comercială au crescut, pe măsură ce China se confruntă cu presiuni din cauza încetinirii creșterii economice, iar piețele globale „amețite” îl agită pe  Trump și pe consilierii săi economici.

Președintele chinez Xi Jinping intenționează să se întâlnească cu oficialii americani la Beijing în această săptămână, a declarat miercuri un raport din „South China Morning Post”, care sporește speranțele pentru discuțiile și piețele din Asia. Trump a mai spus că se așteaptă să se întâlnească cu Xi „la un moment dat” pentru a încheia o tranzacție comercială.

Trump a declarat miercuri reporterilor în Biroul Oval că discuțiile preliminare de la Beijing au fost „foarte bune”, a raportat Bloomberg. „Ei ne arată un respect extraordinar”, a adăugat el.

„Piețele vor continua să urmărească – și să reacționeze – îndeaproape la urcușurilele și coborâșurile negocierilor”, a declarat Trey McArver de la Trivium Research. „Dar relațiile chino-americane sunt legate de cei doi lideri, iar în cele din urmă va fi până la Xi și Trump să încheie o înțelegere – sau nu”, a scris el miercuri într-un buletin informativ.

Cele două părți au declarat că s-au înregistrat progrese majore în discuțiile de luna trecută de la Washington, dar rămâne o problemă largă. Statele Unite solicită schimbări profunde în ceea ce privește practicile chineze despre care se spune că sunt nedrepte, inclusiv furtul tehnologiei americane și al proprietății intelectuale, precum și nenumăratele obstacole pe care le întâmpină companiile străine pe piața internă chineză. Beijingul și-a propus să-și intensifice achizițiile de bunuri din SUA, însă se așteaptă ca acesta să reziste cererilor de schimbare majoră a politicilor sale industriale, cum ar fi reducerea subvențiilor guvernamentale.

Fondul Monetar Internațional a avertizat duminică o eventuală „furtună” economică globală, pe măsură ce prognozele de creștere mondială se diminuează, citând războiul comercial americano-chinez ca punct pivot cheie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here