După OUG 7, nu se mai poate stabili tragerea la sorţi a completurilor. Dacă nu se intervine rapid, completurile de 5 vor avea din nou o problemă, a avertizat Cristina Tarcea, şefa ÎCCJ.

Preşedinta Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), Cristina Tarcea, a explicat, luni seara, la Antena 3, că ordonanţa de urgenţă 7/2019 a interzis colegiilor de conducere a instanţelor să mai stabilească orice regulă, iar legea nu prevede tragerea la sorţi a completurilor.

Tarcea a spus că, dacă nu se va interveni urgent prin lege, completurile de 5 judecători vor avea din nou o problemă. Şefa ÎCCJ a precizat şi că OUG 7 este „picătura care a umplut paharul şi arată lipsa de încredere, lipsa de dialog, dispreţul cu care sunt trataţi magistraţii”

„OUG 7 a interzis colegiului de conducere al oricărei instanţe să mai stabilească reguli. Dacă legea nu prevede tragerea la sorţi, colegiile nu pot să stabilească astfel de reguli. (…) Dacă nu se va interveni urgent pe lege, vom avea aceeaşi problemă cu completurile de 5, pentru că nici CSM nu poate interveni”, a precizat Tarcea, citată de News.ro.

Cristina Tarcea a spus că CSM nu poate stabili tragerea la sorţi, pentru că CSM este garantul independenţei justiţiei, iar interpretarea legii aparţine instanţelor de judecată şi legiuitorului, atunci când adoptă legi de interpretare.

„Linia roşie înseamnă separaţia puterilor în stat, întotdeauna, şi când ne place, şi când nu ne place”, a mai declarat Tarcea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here