Caută
Close this search box.

Șeful FMI avertizează asupra datoriei publice ridicate a statelor arabe

Datoria publică a crescut rapid în multe țări arabe de la criza financiară globală din 2008, din cauza unor deficite bugetare persistente, a avertizat sâmbătă Fondul Monetar Internațional, relatează AFP.

„Din păcate, regiunea nu și-a revenit încă de pe urma crizei financiare globale și a altor dislocări economice mari în ultimul deceniu”, a declarat directorul general al FMI, Christine Lagarde. „În rândul importatorilor de petrol, creșterea (economică) a crescut, dar este încă sub nivelul de dinaintea crizei”, a declarat ea la Forumul Fiscal Arab din Dubai. Lagarde a declarat că datoria publică în țările arabe importatoare de petrol a crescut de la 64% la 85% din produsul intern brut în deceniul după 2008. Aproape jumătate dintre aceste țări au datoria publică de peste 90% din PIB, a afirmat ea.

Datoria publică printre exportatorii de petrol – inclusiv Consiliul de Cooperare al Golfului din șase țări – a crescut de la 13% din PIB la 33% din PIB, accelerată de prăbușirea prețurilor petrolului în urmă cu cinci ani, a afirmat Lagarde. „Exportatorii de petrol nu s-au recuperat pe deplin din cauza șocului dramatic al prețului petrolului din 2014”, a spus ea. „Creșterea modestă continuă, însă perspectivele sunt extrem de incerte”. Lagarde a declarat că țările producătoare de petrol ar trebui să urmărească energia regenerabilă în deceniile următoare, în conformitate cu Acordul de la Paris privind schimbările climatice, care prevede o reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră.

FMI a scăzut luna trecută previziunile de creștere economică pentru Arabia Saudită – cel mai mare exportator mondial de țiței – și regiunea Orientului Mijlociu și a Africii de Nord din cauza unei reduceri reale a prețurilor petrolului, a producției scăzute și a tensiunilor geopolitice. Lagarde a salutat atât reformele privind cheltuielile, cât și veniturile, inclusiv introducerea taxei pe valoarea adăugată (TVA) și a accizelor de către Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite. Dar ea a cerut mai multe reforme, măsuri anti-corupție și transparență. „Calea economică pentru regiune este provocatoare”, a adaugat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri