Managerul Organizaţiei de Serializarea Medicamentelor din România, Laurenţiu Mihai, a declarat  că ,,sistemul naţional de verificare a medicamentelor este funcţional şi în noaptea de sâmbătă a intrat în funcţiune. 

Aceste sistem este unic în lume atât prin complexitate şi faptul că acoperă 28 de ţări din Uniunea Europeană şi spaţiul economic european dar este unic în primul rând prin aceea că este finanţat de producători şi gestionat de asociaţii private non guvernamentale care strâng actorii principali din sistemul farmaceutic: producători, distribuitori, farmacişti.

Scopul acestui sistem este întărirea securităţii lanţului legal al medicamentului astfel încât la pacienţi să ajungă medicamente sigure nefalsificate, a mai declarat Laurențiu Mihai.

Noile medicamente nu mai pot părăsi fabrica dacă nu au acele elemente de siguranţă. Cele deja aflate în lanţul farmaceutic vor fi vândute până la expirare,, a precizat Laurenţiu Mihai.

La rândul său, Octavian Alexandrescu, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, a făcut referire la faptul că ,,falsificarea medicamentelor reprezintă o problemă majoră a Uniunii Europene. Potrivit Comisiei Europene doar în perioada 2013-2017 au fost raportate  nu mai puţin de 400 de incidente de falsificare a medicamentelor.
În lumina acestora, Directiva privind falsificarea medicamentelor şi Regulamentul delegat al Comisiei Europene care aduce completări acesteia prevede un sistem de verificare de la un capăt la celălalt care stă la baza prevenirii intrării medicamentelor falsificate în sistemul legal de distribuţie prin introducerea unor elemente de siguranţă care constau într-un identificator unic şi un dispozitiv de protecţie împotriva modificărilor ilicite de ambalaj a anumitor medicamente de uz uman pentru a permite identificarea şi autentificare acestora.
Au fost elaborate două acte normative ordine de ministru al Sănătăţii pentru implementarea Regulamentului delegat,, a spus Octavian Alexandrescu.
El a menţionat că în plus este pregătit şi un proiect de act normativ de crearea a cadrului juridic sancţionator ce va fi promovat în perioada următoare.
(….) Începând cu 9 februarie vor pleca de la producători cutiile cu medicamente serializate. Asta nu înseamnă că celelalte medicamente vor fi aruncate. Vor funcţiona în paralel. Va fi o perioadă de tranziţie, a precizat secretarul de stat.
Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMD), Marius Daniel Sisu, a arătat că  ANMD va transmite rapoartele de supraveghere a activităţii la Agenţia Europeană a Medicamentului care le va pune la dispoziţia celorlalte autorităţi naţionale şi Comisiei Europene.
Procesul de implementare Directivei europene până la data limită de 9 februarie 2019 a fost unul de succes prin munca comună a industriei farmaceutice şi autorităţilor de profil din România – Ministerul Sănătăţii, CNAS, şi ANMDM.
Dan Zaharescu, reprezentantul Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice,Dan Zaharescu a subliniat că acest moment ar putea fi numit ,,unul istoric
în UE ,,faptul că pentru prima oară industriei sau unui sector i se încredinţează implementarea unei directive europene,,.
Implementare Directivei medicamentelor falsificate presupune crearea unor structuri naţionale care sunt grupate în jurul producătorilor de medicamente, care sunt actorii principali în acest moment şi ei asigură finanţarea acestui sistem în cazul nostru vorbim de Asociaţia Română a Producătorilor de Medicamente şi Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice, vorbim despre structurile de distribuţie care sunt parte acestui proces Asociaţia Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România şi Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente.
(…) Din 520 de spitale doar 23 sunt în acest moment operaţionale în sistem, dar şi acolo lucrurile sunt în curs de ameliorare. Din rândul distribuitorilor, din 270 un număr de 68 sunt operaţionali, iar la nivelul deţinătorilor de punere pe piaţă   din 609 un număr de 270 sunt înregistraţi în sistem, a mai punctat Dan Zaharescu .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.