Caută
Close this search box.

Surpriza dintr-o biserică din Barcelona !

Unul dintre cele mai puternice calculatoare din lume se află în ultimul loc la care te-ai aștepta să aibă de-a face cu informatica: o biserică din Barcelona.

Când vine vorba de clădiri destinate instalării unor supercomputere științifice, ne imaginăm de obicei structuri de înaltă tehnologie, din ciment și sticlă, cu un aspect futurist. Clădirile potrivite pentru a găzdui astfel de echipamente trebuie de obicei să îndeplinească anumite condiții, fiind construite în acest scop. Cu toate acestea, șefii Universității Politehnice din Barcelona (UPB) au decis să combine istoria și religia cu viitorul științei calculatoarelor, creând unul dintre cele mai frumoase adăposturi pentru supercomputerul universității, denumit MareNostrum.

Barcelona Supercomputing Center, care adăpostește unul dintre cele mai puternice calculatoare din lume, este, de fapt, o mică biserică din anii ’40, care a fost deconsacrată în anii ’70. Proprietatea pe care a fost construită capela a fost cândva o rezidență privată a familiei Girona, al cărei patriarh era Manuel Girona, bancher și primar al Barcelonei în secolul XIX. Proprietatea a fost construită în deceniul al șaptelea din secolul XIX și a aparținut familiei Girona timp de peste un secol. A intrat în posesia Universității Politehnice în anii ’70, alături de celebra capelă Torre Girona.

Capela a fost folosită drept sală de consiliu și chiar și drept aula magna pentru prelegerile de la UPB până în 2005, când universitatea a decis că ar fi o locație perfectă pentru sediul Barcelona Supercomputer Center. Gemma Maspoch, șef de comunicare pentru Barcelona Supercomputing Center, a acordat, în ianuarie 2019, un interviu pentru MotherBoard, explicând originile acestei idei: „Aveam nevoie de sute de metri pătrați fără coloane, care să aibă capacitatea de a susține o greutate de 44.5 tone. La acea vreme, nu aveam prea mult spațiu disponibil la universitate și singura incintă care ne satisfăcea nevoile era capela Torre Girona. Nu am ezitat deloc și am instalat supercomputerul în capelă.” 

S-au făcut ajustări pentru a întări solul din jurul capelei, deoarece trebuia să susțină greutatea hardware-ului și a cutiei de sticlă special proiectate pentru a adăposti unul dintre cele mai puternice calculatoare din lume și a ajuta la răcirea lui.

În ceea ce privește exteriorul bisericii, elementele sale cele mai cunoscute rămân neatinse. Torre Girona încă are stâlpii săi inițiali, galeria arcuită și ferestrele cu vitralii.

Pe de altă parte, infrastructura interioară a fost reproiectată pentru a adăposti o cutie de sticlă de 120 de metri pătrați (adică o zonă cu puțin sub jumătate din suprafața unui teren de baschet) în care este depozitat MareNostrum. Această priveliște le taie respirația oamenilor, însă capacitatea operațională a lui MareNostrum este chiar și mai ieșită din comun pentru programatorii și savanții care lucrează cu acest computer.

Când a intrat pentru prima dată online, în 2005, supercomputerul era capabil să efectueze între 42.35 și 63.8 trilioane de operații pe secundă. În 2017, performanța sa a fost îmbunătățită până la 11 mii de trilioane de operații pe secundă.

MareNostrum din prezent este a patra „încarnare” a supercomputerului, care are 48 de rafturi cu servere și este considerat a ocupa locul 25 printre cele mai puternice computere din lume. Tradus prin „marea noastră”, MareNostrum se referă la denumirea romană a Mediteranei, ceea ce adaugă încă un strat de semnificație istorică acestui proiect, privind înapoi în timp pentru a evidenția continuitatea cercetării științifice din vremurile Romei antice și până în ziua de azi.

Deși operează cu echipamente în valoare de 40 de milioane de dolari, Barcelona Supercomputing Center le permite cercetătorilor să beneficieze gratuit de pe urma folosirii unuia dintre cele mai puternice calculatoare din lume în cadrul studiilor lor. De la începutul său supercomputerul de la UPB a participat la cercetări din mai multe domenii, inclusiv din astrofizică, modelarea climatului și cercetarea genomului. Computerul a obținut rezultate remarcabile. De exemplu, în 2012, cercetătorii care lucrau cu MareNostrum au derulat un studiu care a reușit să simuleze structura unei triple spirale de ADN în vacuum. Acest proiect revoluționar a aruncat și mai multă lumină asupra terapiei cu antigen, care este în prezent o abordare de ultimă oră a bolilor și care oprește activitatea din genele responsabile de boală.

Deși partea estetică nu a fost o prioritate pentru echipa de la UPB, Barcelona Supercomputing Center a primit premiul pentru „cel mai frumos centru de date din lume”, în ianuarie 2018. Competiția este organizată anual de Datacenter Dynamics, o publicație respectată de IT media, aflată în Londra.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri