Caută
Close this search box.

Timmermans, mesaj pentru Dăncilă. OUG pentru contestația în anulare e ”linie roșie”!

viorica dăncilă

Prim-vicepreședintele Comisiei Europene i-a transmis premierului Viorica Dăncilă în întâlnirea de la Bruxelles de săptămâna trecută că adoptarea unei OUG care să dea posibilitatea condamnaților la completele de 5 de la Curtea Supremă din 2014 până în 2018 ar însemna ”trecerea unei linii roșii”, au declarat pentru G4Media.ro surse politice. La rândul ei, Dăncilă l-a anunțat pe Timmerans că Guvernul are în proiect adoptarea ordonanței într-o proximă ședință de guvern. În acest moment există un mare semn de întrebare legat de posibilitatea ca guvernul să adopte vineri, prin OUG, mai multe modificări în justiție, dar până la ora publicării articolului nici un proiect de OUG nu fusese înregistrat la CSM.

Potrivit surselor G4Media.ro, Timmermans a avertizat-o pe Dăncilă că o asemenea ordonanță de urgență ar elibera practic toți marii corupți condamnați în ultimul an, situație inacceptabilă pentru Comisia Europeană, și i-a spus că trecerea unei asemenea ”linii roșii” va avea consecințe politice. Nu e clar totuși ce instrumente are la îndemână Comisia Europeană pentru a sancționa un asemenea derapaj.

Dăncilă s-a întâlnit cu Timmermans la Bruxelles pe 7 februarie, premierul declarând la Antena 3 că i-a explicat prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, că vrea să dea OUG pentru completele de 5 judecători.

Potrivit surselor G4Media.ro, până la ora publicării articolului, în jurul prânzului, la CSM nu era înregistrat nici un proiect de ordonanță de urgență.Pentru a putea fi adoptate în ședința de guvern de vineri eventualele proiecte de OUG, ar trebui să fie îndeplinită condiția formală a sesizării CSM. Guvernul nu este obligat să stea după aviz, ci este suficient dacă trimite proiectele de OUG la CSM pentru a îndeplini formalitatea legală.

Nici pe ordinea de zi a ședinței de guvern care va avea loc vineri nu este anunțat public vreun proiect de ordonanță având ca domeniu justiția. Pe de altă parte, ordinea de zi poate fi suplimentată oricând, chiar în timpul ședinței.

Potrivi surselor G4Media.ro, în ultimele zile au existat mai multe discuții cu ministrul justiției, Tudorel Toader, prin care liderii coaliției au încercat să-l convingă să promoveze OUG referitor la extinderea perioadei de contestație în anulare în cazul completurilor de cinci judecători de la Înalta Curte, dar și alte modificări la legile justiției.

Unele voci din justiție se tem că ar putea fi modificat statutul magistraților în sensul eliminării avizului CSM la arestarea unui magistrat. În acest moment, nici un judecător sau procuror nu poate fi arestat fără avizul secției de judecători respectiv de procurori din CSM.

Discuții ar fi avut loc la începutul săptămânii cu Liviu Dragnea și Călin Popescu Tăriceanu. Potrivit surselor G4Media.ro, Dragnea ar fi condiționat orice discuție despre candidatul la prezidențiale de promovarea și adoptarea OUG-urilor promise de ministrul justiției, care se bucură de susținerea ALDE.

Ministrul de externe, Theodor Meleșcanu, declarase marți, 12 februarie, că liderul ALDE ar trbuie să-și depună candidatura cât mai rapid: ”Suntem, însă, într-o alianţă cu PSD şi va trebui să vedem împreună care este cea mai bună soluţie. Din câte ştiu, noi ne-am dori la ALDE ca domnul Călin Popescu Tăriceanu să-şi depună candidatura cât mai rapid. Dânsul este un om mult mai aşezat şi reflectează asupra lucrurilor şi ia în calcul diverse elemente. Va trebui să găsim o soluţie. Cred că cea mai bună soluţie ar fi un candidat comun pentru că această majoritate a trecut printr-o perioadă foarte grea, dar, în acelaşi timp, a realizat foarte multe lucruri”, a mai spus Meleşcanu, citat de Adevărul.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri