Caută
Close this search box.

Trump planifică stare de „urgență” pentru a finanța zidul: „Un abuz brutal al puterii preșidenției”

Președintele Donald Trump intenționează să declanșeze starea urgență națională pentru a-și finanța controversatul zid de frontieră, a declarat joi Casa Albă, o mișcare care a alarmat parlamentarii americani cu puțin timp înainte de adoptarea legislației pentru a împiedica închiderea guvernului, informează AFP.

Trump a semnalat că va semna măsura masivă de cheltuieli menținând agențiile federale operaționale până în 30 septembrie. Dar nu finanțează în mod special un zid de pe granița dintre SUA și Mexic, iar declarația stării de urgență a lui Trump îl va ajuta să ocolească Congresul pentru a localiza și redirecționa miliarde de dolari în finanțare pentru a construi zidul. Trump va lua acțiunea „pentru a ne asigura că vom opri criza de securitate națională și umanitară la graniță”, a declarat secretarul de presă al Casei Albe, Sarah Sanders, cu puțin timp înainte ca Senatul să aprobe proiectul de lege privind cheltuielile.

Camera Reprezentanților a reacționat câteva ore mai târziu, iar Trump are până la sfârșitul zilei de vineri la miezul nopții să semneze legislația și să împiedice guvernul să intre în închidere pentru a doua oară în acest an. Semnarea proiectului de cheltuieli va duce la încetarea unei bătălii de două luni pe fondul finanțării guvernamentale. Dar declarând o urgență, Trump deschide o nouă confruntare – și creează unele dintre cele mai riscante pericole legale ale administrației sale.

Reprezentantul Camerei, Nancy Pelosi, inamicul democrat al lui Trump în Congres, a declarat că membrii grupului ei „revizuiesc opțiunile noastre” despre cum să răspundă la mutarea lui Trump. „Declarația unei urgențe naționale ar constitui un act fără lege, un abuz brutal al puterii președinției și o încercare disperată de a distrage atenția de faptul că președintele Trump și-a încălcat promisiunea de bază ca Mexicul să plătească pentru zid”, a spus Pelosi și liderul minorităților din Senat, Chuck Schumer într-o declarație. Șeful majorității Senatului, Mitch McConnell, a declarat că susține președintele, dar câțiva alții din tabăra republicană și-au exprimat rezerve profunde.

„Am îngrijorări cu privire la precedentul care ar putea fi stabilit prin utilizarea unor măsuri de urgență pentru a recapitula fondurile”, a afirmat senatorul republican veteran Chuck Grassley într-o declarație. Senatorul Susan Collins a spus că „ar fi o greșeală din partea președintelui” să declare o astfel de situație de urgență, avertizând că va „submina” rolul important al deputaților în calitate de adjudecători financiari. Mulți parlamentari au declarat că nu au nici o idee de unde va atrage fondurile Trump. În mod special, democrații au semnalat că această mișcare va deschide ușa viitorilor președinți care declară urgențe pe diverse subiecte, de la violența armelor la schimbările climatice până la criza de opiacee.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri