Caută
Close this search box.

Trump renunță la retragerea totală din Siria: SUA va păstra 200 de oameni pentru „menținerea păcii”

Statele Unite vor lăsa „un grup mic de menținere a păcii” de 200 de oameni în Siria pentru o perioadă de timp după retragerea trupelor americane, a declarat joi Casa Albă, în timp ce președintele Donald Trump a renunțat la o retragere completă, informează Reuters.

Trump, în decembrie, a ordonat retragerea celor 2.000 de soldați americani din Siria, declarând că au învins militanți Statului Islamic de acolo, chiar dacă forțele siriene sprijinite de SUA au continuat să lupte în ultimul avanpost al grupului. Dar Trump a fost sub presiunea mai multor consilieri de a-și adapta politica pentru a asigura protecția forțelor kurde, care au sprijinit lupta împotriva Statului Islamic și care ar putea fi acum amenințate de Turcia și care ar servi drept un bastion împotriva influenței Iranului.

„Un mic grup de menținere a păcii de aproximativ 200 va rămâne în Siria pentru o perioadă de timp”, a afirmat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, într-o declarație. Decizia a fost anunțată după ce Trump a vorbit la telefon cu președintele turc, Tayyip Erdogan. O declarație a Casei Albe a spus că cei doi lideri au convenit, în ceea ce privește Siria și să „continue coordonarea creării unei zone potențiale sigure”.

Un fost oficial al administrației a spus că decizia lui Trump fusese deja în lucru de ceva timp. Nu a fost clar cât timp ar fi trebuit să rămână cei 200 în zonă sau unde ar fi desfășurați exact aceștia. Lăsând chiar un mic grup de trupe americane în Siria ar putea deschide calea pentru aliații europeni de a implica sute de militari pentru a ajuta la înființarea și observarea unei zone potențial sigure în nord-estul Siriei.

Comandantul forțelor siriene susținute de SUA a cerut ca 1.000-1.500 de trupe internaționale să rămână în țară pentru a ajuta la lupta împotriva Statului Islamic și și-a exprimat speranța că Statele Unite ar opri, în special, planurile pentru o retragere totală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri