Caută
Close this search box.

Trump s-a decis în privința ambasadorului SUA la ONU: A nominalizat-o pe Kelly Craft, în prezent ambasador în Canada

Donald Trump a declarat vineri că o nominalizează pe Kelly Craft, în prezent ambasadorul SUA în Canada, să o înlocuiască pe Nikki Haley în calitate de trimis al său la Națiunile Unite după o căutare de patru luni, relatează Reuters.

Craft, un republican de top din Kentucky, a avansat săptămâna aceasta ca un concurent serios pentru postul respectiv, pe baza unei recomandări a liderului Senatului Majoritar, Mitch McConnell, un coleg  din Kentucky. Craft nu va deține o poziție la nivel de cabinet, așa cum a făcut-o Haley, a declarat un oficial al Casei Albe, după ce Trump a decis să retrogradeze postul. Indiferent de acest lucru, va trebui să fie confirmată de Senatul SUA.

„Kelly a făcut o treabă excelentă reprezentând statul nostru și nu am nici o îndoială că, sub conducerea ei, țara noastră va fi reprezentată la cel mai înalt nivel”, a declarat Trump într-un tweet anunțând decizia sa. Secretarul de stat Mike Pompeo a numit-o pe Craft „extrem de bine calificată” și „un avocat remarcabil pentru securitatea națională și interesele economice ale Americii în Canada”.

Craft s-a întâlnit vineri cu Trump, Pompeo și consilierul pentru securitate națională, John Bolton, în Biroul Oval, o sursă familiarizată cu situația a declarat pentru Reuters. Ea a fost văzută ca un negociator dur într-un nou acord de comerț american cu Canada și Mexic și ca ambasador în Canada a stabilit relații de lucru decente atât cu republicani, cât și cu democrații în Congres, a spus sursa.

Dacă va fi confirmată, Craft va avea o sarcină dificilă de a apăra politica externă „America First” a lui Trump și de a naviga împotriva criticii lui Trump față de corpul mondial, în timp ce obține diplomații globali pentru a sprijini politicile americane. Ambasadorul Franței la ONU, Francois Delattre, a declarat că așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Craft dacă ar fi confirmată de Senat. „Sper că dna Craft va continua, ca și Nikki Haley, să fie o punte între Washington DC și ONU într-un moment în care mai mult decât oricând avem nevoie de o Americă care este angajată cu ONU în afacerile mondiale și angajată în valorile noastre comune, începând cu drepturile omului”, a spus Delattre.

Haley, o stea republicană în creștere, care a demisionat în octombrie și a plecat la sfârșitul anului 2018, a fost văzută de omologii ei de la Natiunile Unite ca o voce de claritate într-o administrație din SUA, care de cele mai multe ori dezvăluia semnale mixte privind politica externă, au spus diplomații.

Craft se va confrunta cu o serie de provocări, incluzând eforturile Statelor Unite de a limita influența Iranului în Orientul Mijlociu și pentru a asigura că organismul mondial va menține sancțiuni severe asupra Coreei de Nord, în timp ce Washingtonul încearcă să negocieze programele nucleare și de rachete cu Phenianul. Statele Unite s-au deplasat, de asemenea, la Națiunile Unite în ultimele săptămâni pentru a căuta recunoașterea internațională a liderului opoziției, Juan Guaido, ca președinte legitim al Venezuelei față de liderul socialist Nicolas Maduro.

Craft a fost cea de-a doua alegere a lui Trump pentru poziția ONU. El intenționa să o numească pe fostul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, Heather Nauert, dar și-a retras candidatura săptămâna trecută din considerente familiale. O persoană familiarizată cu chestiunea a declarat pentru Reuters că Nauert s-a retras pentru că avea o bonă, care era în mod legal în Statele Unite, dar nu avea viza de lucru adecvată. Nauert nu a comentat.

După ce va fi confirmată de Senat pentru postul din Canada, Craft trebuie să aibă o cale de confirmare mai ușoară și mai puține probleme cu verificarea, a spus sursa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri