Caută
Close this search box.

Trump salută potențialul „extraordinar” al Coreei de Nord înainte de discuțiile cu Kim Jong-un

Președintele american Donald Trump a apreciat miercuri potențialul „extraordinar” al Coreei de Nord și a declarat că liderul său, Kim Jong-un, a vrut să facă ceva grozav, cu câteva ore înainte de a se întâlni cu acesta pentru a încerca să spargă un impas privind armele nucleare ale Nordului, relatează Reuters.

În ciuda unor progrese scăzute în ceea ce privește obiectivul de eliminare a programelor de arme din Coreea de Nord, Trump pare să parieze pe relația personală cu tânărul lider de la Phenian și pe stimulentele economice după 70 de ani de ostilitate între țările lor. „Vietnamul prosperă ca puține locuri de pe pământ. Coreea de Nord ar fi la fel și foarte rapidă dacă ar denucleariza”, a declarat Trump pe Twitter după ce a ajuns în capitala Vietnamului – Hanoi pentru un al doilea summit cu Kim. „Potențialul este extraordinar, o mare oportunitate, ca aproape nimeni altul din istorie, pentru prietenul meu Kim Jong-un. Vom ști destul de curând – Foarte interesant!”. El a spus ulterior că așteaptă cu nerăbdare discuțiile cu Kim și speră să aibă succes. „Vrea să facă ceva grozav”, a spus Trump.

Trump și Kim se vor întâlni la hotelul Metropole la ora 18:00. (11:30 GMT) pentru o discuție de 20 de minute, tête-à-tête, urmată de o cină cu consilierii, a spus Casa Albă. Joi, cei doi lideri vor organiza „o serie de întâlniri”, a spus Casa Albă. Locul de desfășurare a acestor discuții nu a fost anunțat.

Trump a spus că la sfârșitul anului trecut el și Kim „s-au îndrăgostit”, iar în ajunul plecării sale pentru al doilea summit au spus că au dezvoltat „o relație foarte bună, foarte bună”. Dacă amabilitatea îi poate muta dincolo de granița unui summit somptuos spre progresul substanțial în eliminarea arsenalului nuclear al Phenianului, care amenință Statele Unite, este chestiunea care va domina discuțiile de la Hanoi.

Trump s-a întâlnit cu președintele vietnamez Nguyen Phu Trong la marele palat prezidențial din epoca colonială, pentru a supraveghea semnarea unor tranzacții de către companiile vietnameze VietJet și Bamboo Airways cu Boeing Co pentru a cumpăra 110 de avioane în valoare de peste 15 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri