Caută
Close this search box.

Uciderea lui Jamal Khashoggi: Trump refuză să numească responsabilul pentru moartea jurnalistului

Administrația Trump a refuzat să răspundă unei solicitări din partea Congresului de a furniza un raport care să stabilească cine l-a ucis pe jurnalistul saudit, Jamal Khashoggi, informează BBC.

Senatorii au scris în octombrie solicitând investigarea crimei și drept urmare Casa Albă să ofere mai multe informații. Un oficial al administrației a declarat că președintele are tot dreptul de a refuza să acționeze.

Khashoggi a fost ucis după ce a intrat în consulatul saudit de la Istanbul în luna octombrie a anului trecut. El a fost un critic puternic al guvernului saudit. Corpul său a fost dezmembrat și nu a fost încă găsit. Oficialii serviciilor de informații americane au declarat că o astfel de operațiune ar fi avut nevoie de aprobarea lui Mohammed bin Salman. Sâmbătă, Helena Kennedy, membră a unei echipe de experți internaționali ONU care a vizitat Turcia pentru a investiga crima, a declarat pentru BBC că uciderea a fost planificată la cel mai înalt nivel. Dar oficialii saudiți insistă că a fost ucis de o echipă de agenți saudiți „necinstiți” care nu acționează după porunca prințului.

O declarație a administrației a afirmat că Trump „își păstrează discreția de a refuza să acționeze în funcție de solicitările comisiei din Congres, atunci când este cazul”. Cu toate acestea, senatorii democrați au declarat pentru „New York Times” că președintele a încălcat așa-numitul Magnitsky Act, care necesită un răspuns în termen de 120 de zile la cererile din partea liderilor comitetului Senatului. Termenul a expirat vineri. Secretarul de stat Mike Pompeo a scris liderilor Senatului despre acțiunile întreprinse împotriva persoanelor implicate. Cu toate acestea, documentele nu indică cine a fost responsabil pentru moartea lui Khashoggi, așa cum au cerut senatorii.

Statele Unite au impus sancțiuni împotriva a 17 oficiali saudiți, printre care Saud al-Qahtani, fost consilier al moștenitorului coroanei, care se presupunea că a fost „parte a planificării și executării operațiunii” care a condus la uciderea lui Khashoggi. Dar Trump s-a confruntat cu critici din partea senatorilor pentru că nu a condamnat direct pe prințul saudit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri