Caută
Close this search box.

Un al doilea summit Trump-Kim se va desfășura în Vietnam între 27 și 28 februarie

Președintele american Donald Trump a declarat marți că va organiza cea de-a doua întâlnire cu liderul nord-coreean Kim Jong-un în Vietnam, în zilele de 27-28 februarie, acordând în același timp credit pentru evitarea unui război major în Peninsula Coreeană, relatează Reuters.

În declarația sa anuală privind starea națiunii în Congres, Trump a spus că multe lucruri au rămas de făcut în încercarea de pace cu Coreea de Nord, dar a menționat stoparea testelor nucleare și lansarea de rachete noi în 15 luni ca dovadă a progresului. „Dacă n-aș fi fost ales președinte al Statelor Unite, acum, după părerea mea, am fi fost într-un război major cu Coreea de Nord”, a spus Trump în discursul său. Trump a ridicat teama de război în 2017, când amenința să plouă cu „foc și furie pe care lumea nu le-a văzut niciodată” în Coreea de Nord din cauza amenințării cu armele nucleare și a rachetelor sale prezentate Statelor Unite.

Trump s-a întâlnit cu Kim pe 12 iunie în Singapore, la primul summit între un președinte american și un lider nord-coreean. Trump a fost dornic să organizeze un al doilea summit, în ciuda lipsei de progrese concrete pentru a convinge Coreea de Nord să renunțe la programul său de arme nucleare. Relația sa cu Kim, a spus el marți, „este una bună”.

Vietnamul condus de comuniști, care are relații bune atât cu Statele Unite, cât și cu Coreea de Nord, a fost considerat cel mai probabil loc pentru această întâlnire. Trump nu a spus ce oraș vietnamez va găzdui pe cei doi lideri, dar atât capitala, Hanoi, și Da Nang au fost considerate posibilități bune. Reprezentantul special al SUA pentru Coreea de Nord, Stephen Biegun, urma să țină discuții în Phenian în această săptămână pentru a descrie ceea ce el a numit „un set de rezultate concrete” pentru a doua întâlnire.

Summit-ul de două zile ar putea aduce un acord între Trump și Kim pentru a pune capăt războiului din Coreea, a declarat Harry Kazianis de la Centrul pentru Interesul Național din Washington. „O astfel de declarație ar arăta o intenție clară de a-și transforma relația și de a crea o bază solidă pentru munca mult mai dificilă spre denuclearizare care urmează să vină”, ​​a scris Kazianis.

În timp ce Trump a salutat „progrese extraordinare” în relațiile sale cu Coreea de Nord, un raport confidențial al monitorilor sancțiunilor din SUA, văzut de Reuters în această săptămână, a pus la îndoială intențiile Nordului. Acesta susține că programele de rachete nucleare și de rachete balistice ale țării au rămas intacte și că Coreea de Nord lucrează pentru a se asigura că aceste capacități nu pot fi distruse de lovituri militare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri