Caută
Close this search box.

Un nou summit fără un rezultat palpabil: Trump renunță la un acord cu Kim Jong-un

Președintele american Donald Trump a declarat joi că a renunțat la o înțelegere nucleară în cadrul summit-ului său cu Kim Jong-un din cauza cererilor inacceptabile din partea liderului nord-coreean de a ridica sancțiunile aplicate de SUA, relatează Reuters.

Trump a spus că două zile de discuții în capitala vietnameză Hanoi au făcut progrese bune în construirea relațiilor și în chestiunea cheie a denuclearizării, dar a fost important să nu se grăbească spre o înțelegere proastă. „Totul se referea la sancțiuni”, a declarat Trump la o conferință de presă după ce discuțiile au fost scurtate. „Practic, au vrut ca sancțiunile să fie ridicate în totalitatea lor și nu am putea face asta”.

Organizația Națiunilor Unite și Statele Unite au aplicat sancțiuni Coreei de Nord, când statul separat a întreprins o serie de teste de rachete nucleare și cu rachete balistice în 2017, tăindu-și principalele surse de numerar.

Atât Trump, cât și Kim au părăsit locul tratativelor, hotelul Metropole, fără a participa împreună la un prânz planificat.

„Uneori trebuie să umbli și asta a fost doar una din acele momente”, a spus Trump, adăugând că „a fost o plimbare prietenoasă”. Mai târziu, a plecat din Vietnam pentru a se întoarce la Washington.

Eșecul semnării unui acord marchează o întorsătură pentru Trump, acesta fiind sub presiunea de acasă asupra legăturilor sale cu Rusia și a mărturiei lui Michael Cohen, fostul avocat personal, care l-a acuzat că a încălcat legea în timp ce era în funcție. Trump a spus că Cohen „a mințit mult” în timpul mărturiilor în fața Congresului de la Washington, miercuri, deși a spus adevărul atunci când a afirmat că nu a existat nici o înțelegere cu Rusia.

Prăbușirea discuțiilor va ridica probabil întrebări cu privire la pregătirile administrației Trump și la ceea ce unii critici îl consideră drept stilul său de cavalier de diplomație personală.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri