Caută
Close this search box.

Va rămâne Maduro fără sprijinul Chinei? Guaido dispus la un dialog cu Beijingul „cât mai curând posibil”

juan guaido

Președintele auto-proclamat al Venezuelei, Juan Guaido, a promis Chinei că va onora acordurile bilaterale și a declarat că este gata să înceapă un dialog cu Beijingul „cât mai curând posibil”, informează AFP.

Comentariile lui Guaido pentru „South China Morning Post”, care au apărut sâmbătă, au ca scop să se pună întrebări dacă provocarea sa politică față de președintele Nicolas Maduro va întrerupe legăturile cu creditorul principal al Venezuelei. Maduro a vizitat China în septembrie, având la îndemână oferte energetice și de exploatare a aurului, în timp ce căuta sprijinul Beijingului pentru statul său aflat într-o situație critică.

„Sprijinul chinez va fi foarte important în stimularea economiei țării noastre și a dezvoltării viitoare”, a declarat Guaido ziarului. „Având în vedere competitivitatea și piața, China este un jucător global fundamental cu care ne-am dori să relansăm relația noastră bazată pe respect reciproc și cooperare”. „Suntem gata să începem o relație constructivă și un dialog cu China cât mai curând posibil”.

Guaido s-a proclamat președinte interimar săptămâna trecută pe fondul protestelor din Caracas. În timp ce multe țări, inclusiv SUA și Brazilia, îl sprijină pe Guaido, China a refuzat până acum să aleagă o parte, subliniind poziția sa de lungă durată împotriva „interferenței” în afacerile interne ale altor state.

Revoluția politică a agravat dezordinea generală din Venezuela, care are cele mai mari rezerve de petrol dovedite, dar a suferit o criză economică marcată de hiperinflație și lipsa de necesități de bază. Milioane de persoane au rămas în sărăcie, în timp ce alte 2,3 milioane au fugit din țară, declanșând o criză a migrației în America de Sud.

Deși Maduro are controlul practic al tuturor instituțiilor politice din Venezuela și se bucură de sprijinul armatei, mulți îl învinuiesc pentru problemele economice ale țării.

China a extins în ultimul deceniu creditul în valoare de peste 60 de miliarde de dolari pentru țara sud-americană, dar Venezuela are încă o datorie către Beijing de aproximativ 20 de miliarde de dolari și a rambursat datoria cu livrările de petrol.

La un briefing de presă de la Beijing, vineri, ministrul de externe al Chinei a declarat că este „dispus să întâlnească toate părțile la mijloc”. China și Venezuela au „cooperat pragmatic pentru o lungă perioadă de timp”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului de externe, Geng Shuang. „Indiferent de modul în care se schimbă situația, niciunul dintre acestea nu va fi avariat deloc”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri