Caută
Close this search box.

Vicepreședintele SUA, Mike Pence, i-a mulțumit lui Klaus Iohannis

klaus iohannis

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, astăzi, cu vicepreședintele SUA, Mike Pence. În cadrul acestei întâlniri, oficialul american i-a mulțumit șefului statului pentru decizia de a-l recunoaște pe Juan Guaidó ca președinte interimar al Venezuelei.

De asemenea, cei doi politicieni au mai discutat despre stadiul „excelent” al Parteneriatului Strategic România-SUA şi şi „posibilităţile concrete de aprofundare a acestuia, pe toate dimensiunile”.

Klaus Iohannis a reiterat, la convorbirile cu Mike Pence, angajamentul consecvent al României şi al său personal pentru consolidarea acestui parteneriat cu SUA, precum şi pentru întărirea relaţiei transatlantice.

La rândul său, vicepreşedintele Statelor Unite i-a transmis lui Klaus Iohannis că apreciază „modul în care acţionează pentru susţinerea Parteneriatului („strong leadership”)”, precizând că SUA şi România sunt prieteni foarte apropiaţi.

Totodată, Mike Pence a reamintit şi despre relaţia apropiată a şefului statului român cu preşedintele SUA, Donald Trump. Oficialul american i-a mulţumit preşedintelui României pentru decizia recentă de recunoaştere a lui Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei.

Cei doi înalţi oficiali au mai abordat şi alte teme de actualitate internaţională, potrivit sursei citate.

Întrevederea lui Mike Pence cu Klaus Iohannis a avut loc în contextul în care preşedintele României a participat, sâmbătă, la cea de-a 55-a conferinţă pentru Securitate de la Munchen, unde a deschis seria de dezbateri, în calitate de reprezentant al Preşedinţiei române a Consiliului UE, alături de cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele Republicii Arabe Egipt, Abdel Fattah Elsisi, stat care deţine în prezent Preşedinţia Uniunii Africane.

Pe 8 februarie, Klaus Iohannis, ca titular al deciziilor de politică externă a României şi ca reprezentant al României în plan extern, a decis recunoaşterea lui Juan Guaidó în calitatea de preşedinte interimar al Venezuelei, a anunţat Preşedinţia.

Slovacia a refuzat să îl recunoască pe Juan Guaido ca preşedinte interimar venezuelean, fiind a doua ţară din Uniunea Europeană care blochează adoptarea unei poziţii comune a Blocului comunitar privind criza din Venezuela.

Majoritatea statelor UE, inclusiv Germania, Marea Britanie, Franţa şi Spania, l-au recunoscut pe Juan Guaidó ca preşedinte interimar al Venezuelei şi au cerut organizarea unor noi alegeri. Statele Unite, Canada şi majoritatea statelor din Uniunea Europeană şi America Latină şi-au manifestat susţinerea pentru Guaidó, conform Știripesurse.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri