Caută
Close this search box.

VIDEO. Au început audierile pentru postul de procuror-şef european.

Kovesi

Europarlamentarul Monica Macovei l-a întrebat pe Andreas Ritter dacă a instrumentat cazuri de fraudă cu fonduri europene care au vizat demnitari de rang înalt, dacă au fost presiuni politicie şi cum a reacţionat.

Slavă domnului, am avut parte, dar nu ca în alte părţi (…) Am putut să activez fără presiuni exacerbate”, a replicat candidatul din partea Germaniei.

UPDATE 16:58

Audierile pentru postul de procuror-şef european în Comisiile LIBE şi de control bugetar ale PE au început. Primul candidat audiat este Andres Ritter, Codruța Kovesi este ultima.


UPDATE 14:47  Europarlamentarul  PNL Siegfried Mureşan a anunțat că socialiştii şi comuniştii din Comisia LIBE au căzut de comun acord ca audierea candidaților să aibă loc, marți , la 16: 30, ora României, așa cum era prestabilit.

”În Comisia pentru libertăți civile a Parlamentului European s-a ajuns la un acord și s-a luat decizia finală referitoare la procedura de audiere și evaluare a candidaților pentru poziția de Procuror European. 
Audierea va avea loc astăzi, exact așa cum a fost programată, în Comisia LIBE (decidentă) și Comisia CONT (asociată). 
După încheierea ședinței, Comisia CONT va avea un vot consultativ. Mâine, coordonatorii grupurilor politice din Comisia LIBE vor evalua audierea, iar tot mâine, la ora 12.00, va avea loc un vot în Comisia LIBE ca urmare a evaluării făcute de coordonatorii grupurilor politice.

Rămâne cum am stabilit! Ne vedem la ora 16.30, ora României, la audieri” a scris pe facebook Mureșan.

UPDATE:  Eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan anunţă că socialiştii şi comuniştii din Comisia LIBE a Parlamentului European au contestat procedura de audiere a candidaţilor la funcţia de procuror-şef european, iar decizia se va lua la prânz.

Știrea inițială:

Audierile pentru postul de procuror-şef european, la care candidează şi fosta şefă DNA Laura Codruţa Kovesi, au loc marţi, în Comisiile pentru libertăţi civile şi control bugetar ale Parlamentului European.

Procurorul-şef european va conduce Parchetul European (EPPO), care ar urma să fie operaţional până la finalul anului 2020, scrie news.ro.

Marţi, în timpul unei audieri publice organizate de Comisia pentru libertăţi civile, la care va participa şi Comisia pentru control bugetar, deputaţii îi vor avea în faţă pe cei trei candidaţi selecţionaţi (în ordine alfabetică), Jean-François Bohnert din Franţa, Laura Codruţa Kövesi din România şi Andres Ritter din Germania.

 Procurorul-şef va fi numit de comun acord de către Parlamentul European şi Consiliu.

Audierile au loc începând cu ora 16.30 (ora României).

Comform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Procurorul-şef european este selectat din rândul candidaţilor care sunt membri activi în cadrul parchetelor sau al magistraturii statelor membre, sau sunt procurori europeni activi; care oferă toate garanţiile de independenţă; care deţin calificările necesare pentru numirea în cele mai înalte funcţii de la nivelul parchetelor şi al magistraturilor din statele lor membre respective şi care dispun de experienţa practică relevantă în ceea ce priveşte sistemele juridice naţionale, investigaţiile financiare şi cooperarea judiciară internaţională în materie penală, sau care au ocupat funcţia de procurori europeni; şi care dispun de o experienţă managerială suficientă şi de calificările suficiente pentru această poziţie.

Luni, liderul PSD Liviu Dragnea s-a întâlnit cu Claude Moraes, preşedintele Comisiei de libertăţi civile, justiţie şi afaceri interne din Parlamentul European.

 „Ne-am întâlnit pe hol. Este foarte important să facem precizarea asta şi să nu mai apară fake news şi informaţii că m-am întâlnit în birou cu domnul Moraes şi cu doamna prim-ministru. Ne-am întâlnit pur şi simplu pe hol şi am discutat două minute”, a spus liderul PSD.

Întrebat dacă au discutat despre audierea Laurei Codruţa  Kovesi, Dragnea a răspuns: „Nu. În două minute.. Nu aveam de ce”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri