Caută
Close this search box.

„Wall Street Journal”: Armata americană intenționează să se retragă din Siria până la sfârșitul lunii aprilie

Armata americană se pregătește să-și retragă forțele din Siria până la sfârșitul lunii aprilie, iar o parte semnificativă a acestora va ieși până la jumătatea lunii martie, a raportat „Wall Street Journal”, citând foști și actuali oficiali americani, relatează Reuters.

Un oficial american a confirmat pentru Reuters obiectivul din aprilie, declarând că procesul include retragerea din baza militară americană de la Tanf, lângă granița siriană cu Irak și Iordania.

Președintele Donald Trump a anunțat în decembrie că retrage din Siria toți cei 2.000 de soldați americani, spunând că lupta împotriva Statului Islamic a fost aproape câștigată. Decizia bruscă a președintelui a surprins mulți în propria administrație, precum și aliați ai coaliției, cum ar fi Turcia, și o alianță a milițiilor arabă și kurdă care au luptat împotriva Statului Islamic cu sprijinul militar american.

Washingtonul încearcă să ajungă la un acord cu Turcia, care consideră că miliția kurdă YPG din Siria, susținută de SUA, este o organizație teroristă, pentru siguranța luptătorilor YPG după retragerea trupelor americane. Se discută, de asemenea, despre crearea unei zone sigure de-a lungul frontierei pentru a aborda preocupările de securitate turcească.

Un oficial turc a declarat că Statele Unite nu au semnalat Ankarei data când retragerea din Siria va fi finalizată. Un oficial al forțelor democratice siriene, alianța susținută de YPG, susținută de SUA, a declarat pentru Reuters: „Ceea ce știm este că până în prezent nu există nici o retragere și situația de pe teren este neschimbată. Nu există discuții pentru a stabili un plafon de dată sau de timp (pentru retragere)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri