Președintele Donald Trump a declarat, joi, trupelor americane din Alaska că forțele susținute de SUA din Siria au reluat 100% din teritoriul deținut de militanții Stat Islamic, contrazicând comandantul Forțelor Democrate Siriene aliate cu SUA, care a spus că acest proces ar  mai putea dura o săptămână, informează Reuters.

„Tocmai am preluat, știți, ați auzit că a fost 90%, 92%, califatul din Siria. Acum tocmai am preluat 100%, 100% din califat”, a declarat Trump trupelor la baza comună Elmendorf-Richardson în timpul unei opriri pentru realimentare în Alaska.

Joi, comandantul forțelor democratice siriene, Mazloum Kobani, a declarat într-un filmuleț lansat de sursele mass-media că Forțele Democrate Siriene vor putea să anunțe „o victorie completă asupra Daesh (Statul Islamic) într-o săptămână”.

Trump a făcut aceste comentarii în timp ce a vorbit cu trupele americane din Alaska despre progresele înregistrate de administrația sa în Afganistan și Orientul Mijlociu în ultimii doi ani. El s-a oprit în Alaska în drumul spre casă de la discuțiile din Vietnam cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un. Președintele american a fost nerăbdător să declare că Statul Islamic a fost alungat de pe întreg teritoriul său, anunțând în decembrie că va retrage forțele americane din Siria, susținând că au reușit în misiunea lor de a învinge grupul militant.

În timp ce Statele Unite au retras unele trupe, Trump a răspuns la criticile privind mișcarea prin decizia de a lăsa pe termen lung 400 de soldați americani în țară: 200 să rămână în nord-est ca parte a unei forțe multinaționale și 200 să rămână la un avanpost în sud-est pentru a contracara influența iraniană.

Președintele SUA a afirmat pe 6 februarie că așteaptă un anunț oficial în săptămâna următoare că forțele de coaliție au recapturat toate teritoriile deținute anterior de Statul Islamic din Siria. Anunțul ăsta nu a fost încă făcut.

39 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 3 =