Caută
Close this search box.

Alegerile din Thailanda: Șapte partidele politice formează o coaliție anti-junta

Mai multe partide din Thailanda anti-juntă au format miercuri o coaliție, promițând să înlăture un partid militar în încercarea de a încheia ani de guvernare a juntei militare după primul vot din țară de la o lovitură de stat din 2014, informează AFP.

Politica thailandeză este blocată după votul de duminică, două partide principale rivale susținând dreptul de a guverna pe fondul unor acuzații de nereguli de vot și a rezultatelor oficiale complete care abia urmează să fie eliberate.

Șapte partide anti-junta, conduse de Partidul Pheu Thai, au declarat că își vor uni forțele, pretinzând că vor câștiga suficiente locuri în parlament pentru a forma un guvern și să marginalizeze aliații susținuți de militari conduși de Partidul Phalang Pracharat. „Vrem să oprim regimul să se agațe de putere”, a declarat candidatul pentru postul de prim-ministru al Pheu Thai, Sudarat Keyuraphan, în cadrul unei conferințe de presă care a anunțat miercuri coaliția.

Blocul celor șapte – care include partidul axat pe tineri Future Forward, care s-a descurcat în mod surprinzător de bine în alegeri – a susținut că ar fi nevoie de 255 din cele 500 de scaune ale Camerei Inferioare despre care presupene că le va lua. „Este un proces complet de înființare a unui guvern”, a declarat Thanathorn Juangroongruangkit, liderul miliardar al Future Forward.

Pheu Thai a câștigat toate alegerile din 2001 și este afiliată cu ex-premierul Thaksin Shinawatra. Sora lui Thaksin, Yingluck, a fost înlăturată în puciul din 2014 și trăiește în exil.

Coaliția nou formată a spus că dorește să introducă o perioadă de politică pro-democratică după votul de duminică. „Vom coopera cu partidele care se află astăzi la această conferință de presă, indiferent de obstacolele care urmează … suntem gata să oprim regimul de încercarea de a se menține la putere”, a declarat Thanathorn reporterilor.

Phalang Pracharat, susținut de către șeful juntei și candidatul pentru postul de prim-ministru Prayut Chan-O-Cha, a câștigat votul popular cu 7,6 milioane de buletine de vot în favoarea sa – cu 400 000 de voturi mai mult decât Pheu Thai. Phalang Pracharat a mai spus că se așteaptă să obțină mai mult de jumătate din toate locurile din Camera Inferioară.

Soldul de putere este stivuit în favoarea juntei, datorită unei carte pe care a elaborat-o, creând 250 de locuri numite de armată în Camera Superioară. Asta înseamnă că partidele non-militare precum Pheu Thai au nevoie de o avalanșă de voturi pentru a vota pentru un prim-ministru.

Comisia Electorală a întârziat în mod neașteptat eliberarea rezultatelor oficiale, iar întrebările se învârt în prezent în privința neregulilor electorale, iar un monitor electoral a spus că tabularea a fost „profund defectuoasă”. Cu aproape două milioane de buletine de vot invalidate, supravegherea slabă a voturilor și piedicile de către autoritățile electorale ar putea avea cifre inițiale înclinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri