Caută
Close this search box.

Alegerile generale în Estonia: Sondajele arată un vot strâns

Estonienii sunt chemați la alegeri generale care pun față în față partidul de guvernământ împotriva Partidului Reformist și a unei provocări populiste puternice, informează BBC.

Primul ministru, Juri Ratas, al Partidului de Centru conduce în prezent în Estonia într-o coaliție formată din patru partide. Sondajele sugerează un vot strâns, cu Reformiștii care prind din urmă Partidul de Centru. Partidul Popular European Conservator din Estonia (EKRE), care a cerut un referendum cu privire la aderarea la UE, pare a fi al treilea.

Aproape un sfert din cei 881 000 de alegători eligibili ai Estoniei au votat deja prin vot electronic. Votul a început la ora locală 09:00 și se termină la ora 20:00.

Estonia folosește reprezentare proporțională pentru a alege membri în parlamentul său de 101 locuri, iar rezultatele sunt așteptate la miezul nopții.

Situația actuală

Ratas a preluat puterea în noiembrie 2016, în fruntea unei coaliții de centru-stânga, după ce guvernul lui Taavi Roivas a Partidului Reformist a căzut. Roivas a câștigat ultimele alegeri în 2015, devenind cel mai tânăr prim-ministru din Europa. Atât Centrul, cât și Reformiștii sprijină ferm statutul de membru UE și NATO și au alternat la putere după independența țării față de Uniunea Sovietică în 1991. Cele două partide principale susțin politicile de austeritate continue, care au lăsat Estonia cu cel mai scăzut nivel al datoriei a oricărui stat din zona euro, dar au provocat furie în comunitățile rurale care se simt lăsate în urmă.

Principalele probleme

Partidul Reformist și partidul de Centru au desfășurat campanii privind schimbările fiscale pentru a ajuta la crearea de noi locuri de muncă, iar acestea din urmă să stimuleze veniturile statului.

EKRE, care a împins retorica anti-imigrație, promite să reducă impozitele. Partidul a avut doar șapte locuri în alegerile generale din 2015, dar pare să câștige teren.

Minoritatea rusă din Estonia, care reprezintă un sfert din populație, reprezintă, de asemenea, o problemă cheie în campanie. Partidul de Centru dorește să mențină sistemul școlar comun estonian și rusesc – ceva ce atât Reformiștii, cât și EKRE intenționează să desființeze.

Aproximativ cinci sau șase alte partide mai mici sunt, de asemenea, sunt așteptate să câștige locuri în parlament, ceea ce ar putea face ca coalițiile să devină complicate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri