Caută
Close this search box.

Analiza imaginilor satelit: Coreea de Nord reconstruiește situl de lansare a rachetelor de la Sohae

Noi imagini satelit a Coreei de Nord sugerează despre restaurarea unui sit de lansare a rachetelor pe care a promis anterior că o să-l dezmembreze, spun analiștii, informează BBC.

Imaginile au fost făcute la două zile după încheierea discuțiilor dintre liderii SUA și Coreea de Nord, fără ca aceștia să ajungă la o înțelegere privind denuclearizarea.

Situl Tongchang-ri a fost utilizat pentru lansarea sateliților și testarea motorului, niciodată pentru lansarea de rachete balistice. Lucrările de dezmembrare au început anul trecut, dar s-au oprit în timp ce discuțiile cu SUA au stagnat. Angajamentul de a-l dezmembra a fost văzut ca o măsură de consolidare a încrederii între Phenian și Washington.

Între timp, Statele Unite au avertizat că Coreea de Nord ar putea face față unor sancțiuni suplimentare dacă Phenianul nu trebuie să ia măsuri  denuclearizare.

Dovezile din satelit, provenind din mai multe grupuri de reflecție din SUA și mărturii din partea serviciilor de informații din Coreea de Sud, arată că s-au înregistrat progrese rapide în reconstrucția structurilor de pe platforma de lansare a rachetelor de la situl Sohae din Tongchang-ri. Sohae a fost principalul centru de lansare a sateliților din Coreea de Nord din 2012. De asemenea, a fost utilizat pentru testarea motoarelor pentru rachete capabile să ajungă în SUA. Dar nu a fost niciodată folosit pentru testarea rachetelor balistice care au fost considerate atât de provocatoare. „Această distincție este importantă”, a declarat Jenny Town, redactorul grupului de monitorizare 38 Nord, pentru BBC. „Nord-coreenii ar putea vedea reconstruirea nu ca o parte activă a programului lor de rachete, ci a programului lor civil spațial – o distincție pe care au făcut-o în mod repetat în trecut”, a spus Town. Ea a spus că reconstruirea structurilor de pe acest sit ar putea semnala lipsa de încredere în procesul de negocieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri