Autorităţile bulgare au anunţat vineri deschiderea unei anchete cu privire la motivul unei călătorii efectuate în noiembrie de extremistul australian de dreapta, autor al atacului asupra a două moschei în Noua Zeelandă.

După vizita în Bulgaria, acesta a plecat în România şi apoi în Ungaria, informează AFP.

În vârstă de 28 de ani, cel care a ucis cel puţin 49 de persoane şi a rănit alte 48 în atacul armat asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch, pe care l-a transmis live pe Internet, a efectuat un sejur în Bulgaria în perioada 9-15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, citat de Agerpres.

A fost deschisă o anchetă pentru a determina dacă ”versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri”, a explicat oficialul bulgar.

Deocamdată autorităţile bulgare nu dispun ”de date cu privire la activităţi teroriste şi contacte ale acestei persoane în Bulgaria”, a completat procurorul general.

Venit din Dubai, atacatorul a sosit în Bulgaria pe 10 noiembrie, iar în ziua următoare a închiriat o maşină şi ”a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare, a mai precizat Sotir Ţaţarov.

Arme cu figuri istorice, printre care şi Şerban Cantacuzino

Pe 15 noiembrie, australianul Brenton Tarrant a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.

Se pare că Tarrant a mai fi efectuat un scurt sejur în Balcani şi în perioada 28-30 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.

Extremistul de dreapta australian a postat pe Internet înaintea atacului imagini cu încărcătoarele şi armele folosite, pe care a inscripţionat texte cu referire, printre altele, la diferite evenimente şi figuri istorice în special din zona balcanilor, printre care şi domnitorul Şerban Cantacuzino.

FOTO: blacknews.ro

De asemenea, în timp ce se îndrepta cu maşina spre moschee pentru atac, el ar fi cântat un cântec naţionalist sârb. Întrebat despre acest subiect la o conferinţă de presă, ministrul de Externe sârb Ivica Dacic a răspuns că atacatorul din Noua Zeelandă ”nu are nimic de-a face cu Serbia”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

9 + 9 =