Caută
Close this search box.

Atacatorul din Noua Zeelandă s-ar fi aflat în România în noiembrie 2018

Atacator Noua Zeelanda

Autorităţile bulgare au anunţat vineri deschiderea unei anchete cu privire la motivul unei călătorii efectuate în noiembrie de extremistul australian de dreapta, autor al atacului asupra a două moschei în Noua Zeelandă.

După vizita în Bulgaria, acesta a plecat în România şi apoi în Ungaria, informează AFP.

În vârstă de 28 de ani, cel care a ucis cel puţin 49 de persoane şi a rănit alte 48 în atacul armat asupra a două moschei din oraşul neozeelandez Christchurch, pe care l-a transmis live pe Internet, a efectuat un sejur în Bulgaria în perioada 9-15 noiembrie 2018, a precizat procurorul general al Bulgariei, Sotir Ţaţarov, citat de Agerpres.

A fost deschisă o anchetă pentru a determina dacă ”versiunea sa, conform căreia el dorea să descopere situri istorice şi să studieze istoria ţărilor balcanice, este corectă sau dacă el avea alte scopuri”, a explicat oficialul bulgar.

Deocamdată autorităţile bulgare nu dispun ”de date cu privire la activităţi teroriste şi contacte ale acestei persoane în Bulgaria”, a completat procurorul general.

Venit din Dubai, atacatorul a sosit în Bulgaria pe 10 noiembrie, iar în ziua următoare a închiriat o maşină şi ”a vizitat situri istorice” în zece localităţi bulgare, a mai precizat Sotir Ţaţarov.

Arme cu figuri istorice, printre care şi Şerban Cantacuzino

Pe 15 noiembrie, australianul Brenton Tarrant a părăsit Bulgaria cu o cursă aeriană cu destinaţia Bucureşti, unde a închiriat o maşină pentru a merge mai departe în Ungaria, a precizat apoi procurorul general al Bulgariei.

Se pare că Tarrant a mai fi efectuat un scurt sejur în Balcani şi în perioada 28-30 decembrie 2016, călătorind cu autocarul prin Serbia, Croaţia, Muntenegru şi Bosnia.

Extremistul de dreapta australian a postat pe Internet înaintea atacului imagini cu încărcătoarele şi armele folosite, pe care a inscripţionat texte cu referire, printre altele, la diferite evenimente şi figuri istorice în special din zona balcanilor, printre care şi domnitorul Şerban Cantacuzino.

FOTO: blacknews.ro

De asemenea, în timp ce se îndrepta cu maşina spre moschee pentru atac, el ar fi cântat un cântec naţionalist sârb. Întrebat despre acest subiect la o conferinţă de presă, ministrul de Externe sârb Ivica Dacic a răspuns că atacatorul din Noua Zeelandă ”nu are nimic de-a face cu Serbia”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri