Caută
Close this search box.

Australia sub asediul a două cicloane. Populația a fost evacuată

Un ciclon de categoria 4 „foarte distructiv” a intrat sâmbătă pe coasta nordică a Australiei, în timp ce o a doua furtună la fel de puternică atacă din vest, potrivit AFP.

Ciclonul Trevor, ce aduce un val mare de furtună și împrăștie vânturi de până la 250 de kilometri pe oră, a ajuns pe uscat pe coasta nordică a Teritoriilor nordice din apropiere de Golful Carpentaria, orașul Port McArthur, a raportat Biroul de Meteorologie. Furtuna a fost retrogradată la o categorie 3 la scurt timp după ce a atins uscatul și era de așteptat să slăbească în continuare pe măsură ce călătorea spre interiorul țării, deși oficialii avertizau ploi abundente și inundații. „Există îngrijorarea că pot apărea inundații rapide”, a declarat oficialul operațiunilor de urgență Michael Hebb.

Armata și poliția au evacuat deja majoritatea locuitorilor din avanposturi din calea lui Trevor, mulți dintre ei comunități indigene, deși o mână de localnici au rămas în urmă, a spus poliția. Nu au existat rapoarte imediate despre decese sau vătămări în urma furtunii, dar locuitorii evacuați se temeau de ceea ce vor găsi atunci când se vor întoarce acasă. „Suntem doar noi în zonă și casa în care ne aflăm nu va susține vânturile așteptate care sunt prezise”, a declarat rezidentul Port McArthur, Emily Crawford, care s-a evacuat în capitala regională, Darwin. „Acesta este cel mai înspăimântător lucru pe care l-am trăit vreodată, nu am mai trăit niciodată un eveniment de inundații, să nu mai vorbim de un ciclon de această natură, sper că toți prietenii și vecinii mei sunt în siguranță”, a declarat ea pentru AFP.

Biroul de Meteorologie (BOM) a declarat că Trevor a condus o „maree de furtună foarte periculoasă” de-a lungul regiunilor de coastă și că se așteaptă ca precipitațiile abundente să provoace inundații în zonele largi ale Teritoriului de Nord și a Queensland-ului vecin.

Între timp, un alt ciclon de categoria 4, Veronica, se ocupă de regiunea minieră mai dens populată din Pilbara din statul Australian de Vest, unde era de așteptat să ajungă sâmbătă sau duminică. Un purtător de cuvânt al sucursalei Australiei de Vest din cadrul BOM a declarat că Veronica ar trebui să încetinească în timp ce se apropie de coastă lângă centrul minier Port Hedland cu „potențialul unor valuri de furtună foarte periculoase” într-un moment în care mareele sunt deja aproape de nivelul ridicat al anulului. El a afirmat că regiunea, una dintre zonele miniere principale din Australia, ar experimenta cel puțin 12 ore de „vânturi foarte distructive” și posibilitatea unor „inundații de coastă semnificative”. Coasta de vest a Australiei se confruntă de obicei trei sau patru cicloane pe an, iar serviciile de urgență spun că locuitorii erau bine pregătiți pentru furtună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri