Caută
Close this search box.

Bruxelles vine în întâmpinarea Londrei: Liderii UE oferă două opțiuni pentru întârzierea Brexit

Theresa May

Liderii europeni și premierul Theresa May au convenit joi pentru o scurtă întârziere a divorțului Marii Britanii din Uniunea Europeană, în speranța de a asigura un Brexit ordonat, relatează AFP.

Marea Britanie s-a confruntat cu un termen limită pentru plecare la 29 martie, dar colegii europeni a lui May au spus că divorțul ar putea aștepta până pe 22 mai dacă parlamentarii britanici aprobă săptămâna viitoare un acord de retragere. Dar dacă Camera Comunelor respinge înțelegerea – așa cum a făcut-o de două până acum – Brexit va avea loc pe 12 aprilie, dacă până atunci Marea Britanie nu decide să participe la alegerile parlamentare din acest an. „12 aprilie este data cheie în ceea ce privește decizia Regatului Unit de a organiza alegeri parlamentare europene”, a declarat președintele Consiliului UE și gazda summit-ului Donald Tusk, anunțând acordul.

Marea Britanie va avea nevoie de timp pentru a-și legifera să participe la alegerile din 23-26 mai, iar May a insistat că nu va încerca, preferând în cuvintele ei „să onoreze” decizia alegătorilor de a pune capăt calității de membru al Londrei de 46 de ani a UE. „Cred cu tărie că ar fi greșit să cerem oamenilor din Marea Britanie să participe la aceste alegeri la trei ani după ce au votat să părăsească Uniunea Europeană”, a spus May, confirmând acordul.

„Responsabilitatea revine britanicilor”

Tusk a spus că dacă votul nu este organizat, atunci o „extindere va deveni automat imposibilă” și că, chiar și cu alegeri, toate cele 27 de state membre rămase din UE ar trebui să o aprobe în unanimitate. „29 martie s-a terminat. Începând din seara asta, 12 aprilie este noul 29 martie”, a declarat oficialul UE. „La 12 aprilie trebuie să știm unde se află lucrurile … dacă nu avem un răspuns până atunci nu vom avea nici o înțelegere Brexit”, a avertizat prim-ministrul luxemburghez Xavier Bettel. Și președintele francez Emmanuel Macron, care a luat o linie publică mai dificilă decât unii dintre colegii săi, a declarat: „Responsabilitatea acum revine britanicilor și cred că este cea mai mare realizare a zilei”.

În ciuda unui avertisment comun extraordinar din partea liderilor britanici de afaceri și sindicaliști, că întreruperile economice ale unui acord cu Brexit nu ar prezenta o „urgență națională”, May a refuzat să excludă plecarea. Chiar și atunci când se întâlnea cu UE 27 la Bruxelles pentru summit-ul Consiliului European, o petiție online găzduită de parlamentul britanic și cerând ca Brexit să fie abandonat a depășit două milioane de semnături.

Totul rămâne departe de a fi clar că May va putea obține acordul de retragere semnat în noiembrie anul trecut de Camera Comunelor, iar după discuțiile Brexit, ea a dat vina pe proprii săi parlamentari. „Ceea ce subliniază astăzi decizia este importanța Camerei Comunelor în care va trece săptămâna viitoare o înțelegere Brexit”, a insistat ea. „Mâine dimineață mă întorc în Marea Britanie și muncesc din greu pentru construirea de sprijin pentru a obține înțelegerea … Sper că toți putem fi de acord că suntem acum în momentul deciziei”. May a cerut o scurtă întârziere până în 30 iunie, pentru a acorda timp pentru ratificarea afacerii sale dacă ar fi aprobată, dar liderii europeni au decis că nu vor ca preocupările Brexit să rămână în campania electorală.

Diviziuni profunde

În ciuda câștigării prelungirii, există șansa ca decizia să fie luată din mâinile lui May. Ea intenționase să organizeze un al treilea vot cu privire la acordul ei în această săptămână, însă președintele Camerei Comunelor a blocat-o, citând un precedent de 400 de ani, care spune că aceeași propunere nu poate fi pusă din nou în parlament. May speră că aprobarea de către UE a unor noi garanții privind acordul va depăși obiecțiile speaker-ului, dar chiar dacă afacerea va merge mai departe, rebelii vor putea să profite de controlul procesului.

 

Acordul lui May rămâne extrem de nepopular în rândul deputaților din toate părțile dezbaterii Brexit, cu unii susținând că ține Marea Britanie prea îndeaproape față de UE, iar alții spunând că nu o va ține suficient de aproape. De asemenea, alegătorii britanici sunt divizați. Mulți proeuropeni susțin o lungă întârziere a Brexit, crezând că va crește presiunea acasă pentru alegeri generale sau pentru un al doilea referendum care ar putea inversa decizia. Dar există o furie uriașă în rândul celor care doresc să părăsească UE și nu înțeleg de ce durează atât de mult, în timp ce opt miniștri superiori din cabinetul lui May au votat săptămâna trecută împotriva oricărei întârzieri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri