Caută
Close this search box.

Când va face Bruxelles-ul numirea procurorului-șef european. Ce șanse are Kovesi

kovesi

Continuă emoțiile pentru fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi. Miercuri, 20 martie, începe prima rundă de negocieri între Parlamentul European (PE) şi Consiliul Uniunii Europene cu privire la desemnarea primului procuror-şef european. În cazul în care această rundă de negocieri nu va ajunge la un rezultat concret, vor fi stabilite alte două runde.

Surse politice au dezvăluit pentru PSnews.ro că la Bruxelles s-a luat decizia ca numirea procurorului-șef european sa fie luată după alegerile europarlamentare, mai exact după data de 26 mai.

În prezent, fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi este singura opțiune a Parlamentului European, în vreme ce Consiliul a stabilit o ierarhie de preferință în care Kovesi este pe locul al doilea, așadar după candidatul francez. Odată cu aceste decizii, Guvernul și majoritatea PSD-ALDE au declanșat o campanie de proporții de denigrare si sabotare a Codrutei Kovesi remarcată cu mai întâi stupoare, apoi iritare de către majoritatea parlamentarilor europeni.

Astfel, între momentul în care s-a anunțat că Kovesi a trecut pe primul loc de probele tehnice, inclusiv audierea de catre 12 experti in drept, si cel in care urma sa fie audiata in PE, fosta sefa a DNA a primit calitatea de suspect intr-un dosar sub acuzatiile de luare de mita, abuz in serviciu si marturie mincinoasa, in urma unui denunt formulat de Sebastian Ghita.

Iar asta nu e tot: după ce a devenit candidatul asumat oficial de PE,  Kovesi a primit calitatea de suspect și în al doilea dosar pentru represiune nedreaptă în forma participației improprii si constituire de grup infractional organizat, în legatura cu activitatea de la DNA Ploiești.

Important de precizat este că dosarul care are legatura cu activitatea de procuror sef DNA a Laurei Codruța Kovesi vizează in principal doua acuzatii: ca ar fi emis o circulara in baza careia ar fi devenit posibil ca in cadrul aceluiasi dosar aceeasi persoana sa fie audiata si sub identitatea reala si sub identitate protejata si ar fi dat un ordin prin care a dispus transmiterea catre instantele de judecata numai a suporturilor de interceptare care contin convorbirile relevante in cauza.

Totodată, în dosarul extrădării lui Nicolae Popa, infracțiunile Laurei Kovesi ar consta în  faptul ca i-ar fi cerut lui Sebastian Ghita banii (mita) necesari pentru achitarea partiala a extradarii condamnatului Nicolae Popa, operatiune in care s-ar fi implicat incalcandu-si atributiile de servciu (abuz). Așadar, rămâne de văzut dacă Ghita a adus probe pentru a susține relația privată cu Kovesi și dacă procurorul Adina Florea a expertizat eventualele probe inainte de a trece la acuzați. Între timp, Laura Codruța Kovesi își continuă drumul spre șefia Parchetului European.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri