Caută
Close this search box.

Ce-a pățit un astronaut după trei săptămâni pe Stația Spațiala Internațională!

Norishige Kanai, fost ofiţer în cadrul Forţele Maritime de Apărare Japoneze, a crescut în înălțime cu 2 centimetri în cele trei săptămâni petrecute în cosmos, la bordul navetei ruse Soyuz.

Potrivit studiilor anterioare efectuate de oameni de stiinta ai NASA, astronauții cresc în înălțime în spațiu cu circa 3%, ceea ce înseamnă că o persoană de 1,8 metri ar putea lua în înălțime aproximativ 5 centimetri cât timp se află pe orbită. Experții în domeniul spațiului cosmic au subliniat că procentul de creștere în înălțime depinde de reacția corpului fiecărei persoane.

Chirurgul ortoped rus Vladimir Horoshev a declarat agenției RIA Novosti că „această schimbare drastică de înălțime este ușor de explicat”:Țesutul cartilaginos se modifică în condiții de imponderabilitate. Coloana vertebrala este formată nu doar din vertebre, care sunt un țesut osos, ci și din discuri intervertebrale care sunt țesut cartilaginos„, a explicat chirurgul.

Țesutul cartilaginos este foarte flexibil și susceptibil la schimbări, spre deosebire de oase care rămân nealterate în condițiile lipsei gravitației.

„Când povara asupra coloanei vertebrale se reduce de zeci de ori în stare de imponderabilitate, țesutul cartilaginos al discurilor intervertebrale se lungește și duce la o creștere în lungime a trunchiului„, a spus Horoshev.

La revenirea înălțimea lui Kanai a revenit la dimensiunea anterioară, sub acțiunea gravitației.

Chiar dacă în prezent alungirea astronauților este subiect de glume pe Stația Spațială, aceasta poate fi o problemă serioasă.

Pentru a reveni pe Pământ, cosmonautul folosește o capsulă Soyuz foarte mică, în care trebuie să încapă. Dimensiunile capsulelor sunt standard si nu prea lasă loc la modificări ale înălțimii. Capsula spaţială utilizată pentru întoarcerea echipajului pe Pământ prevede o limită de înălţime pentru pasagerii săi. Pentru a încăpea în unul dintre scaunele din capsula Soyuz, un astronaut nu ar trebui să aibă mai mult de 190 de centimetri în picioare şi de 99 centimetri când stă aşezat, conform NASA.

Sursa: Agerpres

Foto: Getty Images

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri