Mecanismul din creierul unei persoane care suferă de halucinații a rămas un mare mister, până acum.

Cercetătorii au făcut experimente pe cobai și astfel au reușit să observe ce se întâmplă în creier în timpul unor episoade de halucinații. Ei au sesizat o reducere în activitatea cortexului vizual, nu o creștere, așa cum ar fi fost de așteptat. Administrând droguri unor cobai, oamenii de știință de la Universitatea din Oregon au observat exact ce se întâmplă în acele momente.

„Ne așteptam să vedem cum neuronii au o activitate haotică și devin foarte activi. Așa că am fost uimiți să vedem că drogul nu a dus la o creștere a activității în cortexul vizual, ci la o scădere a ei”, a declarat Cris Niell, autorul studiului, potrivit Daily Mail.

Concluzia experților este însă firească, dacă ținem cont că în cortexul vizual informația este și procesată, nu doar percepută. Astfel, halucinațiile apar atunci când această zonă a creierului nu mai este destul de activă și nu mai procesează corect informația vizuală. Practic, în acele momente creierul nu mai înțelege ce se întâmplă în jur și apar tot felul de halucinații.

Cercetătorii au înțeles că în anumite situații, sub anumiți stimuli, care declanșează halucinațiile, nu percepția informației vizuale este afectată, ci doar interpretarea ei.