Caută
Close this search box.

China va crește cheltuielile pentru apărare cu 7,5% ajungând la cheltuieli militare de peste 170 de miliarde de dolari

China a anunțat marți o creștere de 7,5% a cheltuielilor militare în 2019, mai mică decât anul trecut, în condițiile în care țara se confruntă cu o încetinire economică, dar este încă capabilă să agite vecinii asiatici, potrivit AFP.

Beijingul lucrează pentru a furniza celor 2 milioane de membri ai Armatei de Eliberare a Poporului echipament de ultimă generație, cheltuind foarte mult pe avioanele invizibile, pe portavioane și alte arme. Beijingul și-a intensificat, de asemenea, retorica împotriva oricărei mișcări de independență a Taiwanului auto-guvernat și continuă să-și afirme pretențiile sale teritoriale în Marea Chinei de Sud și în Marea Chinei de Est. Guvernul va cheltui 1,19 trilioane de yuani (177,6 miliarde dolari) pentru apărare în 2019, după ce și-a mărit cheltuielile cu 8,1%, până la 1,11 trilioane de yuani în 2018, potrivit unui raport guvernamental prezentat la începutul reuniunii anuale a Congresului Național al Poporului (NPC).

Fiind cea mai mare armată din lume, cheltuielile militare ale Chinei sunt depășite numai de Statele Unite, care au alocat 716 miliarde dolari pentru apărare în 2019. Guvernul condus de comuniști va face „eforturi suplimentare pentru a asigura loialitatea politică a forțelor armate”, a declarat premierul Li Keqiang într-un discurs adresat celor aproape 3000 de parlamentari, subliniind „conducerea absolută a partidului” asupra armatei. Li a declarat că guvernul va „consolida pregătirea militară în condiții de luptă și va proteja ferm suveranitatea Chinei, securitatea și interesele de dezvoltare”.

Creșterea redusă a cheltuielilor vine ca urmare a încetinirii economiei țării, guvernul stabilind un obiectiv de creștere mai mic de 6,0-6,5%. „Cheltuielile militare ale Chinei sunt coordonate cu creșterea anuală a PIB-ului chinez”, a declarat James Char, expert militar la Universitatea Tehnologică Nanyang din Singapore. „China are alte priorități naționale, iar o economie națională supra-militarizată poate priva guvernul de resursele necesare, așa cum s-a întâmplat cu fosta URSS”, a spus Char.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri