Caută
Close this search box.

Cine stabilește echipa care va participa la tratativele cu Consiliul UE pentru alegerea procurorului-șef european

Grupul președinților din Parlamentul European va stabili azi cine sunt cei trei oficiali care vor reprezenta instituția în negocierile cu Consiliul Uniunii Europene în privința alegerii procurorului-șef european.

Cei trei vor avea mandat clar să o susțină la negocieri pe Laura Codruța Kovesi.

De partea cealaltă, din partea Consiliului, la negocieri va participa o echipă formată din trei ambasadori ai UE, din partea Finlandei, Croației și Portugaliei, țările care vor prelua președinția rotativă, după terminarea mandatului României.

Aceștia vor negocia lista de candidați care îl are în frunte pe francezul Jean Francois Bohnert.

Însă, reprezentanții Parlamentului European au de partea lor argumentul că Laura Codruța Kovesi a fost prima opțiune a unei comisii de experți în drept din Uniunea Europeană.

Laura Codruţa Kovesi a ieşit pe primul loc pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European după votul din Comisia de Libertăţi şi Justiţie (LIBE). Kovesi a primit 26 de voturi. Comisia de Buget  (CONT) a plasat-o tot pe primul loc pe fosta şefă a DNA, la numai un vot distanţă de contracandidatul din Franţa.

În comisia COREPER, formată din ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană, Laura Codruța Kovesi s-a clasat pe poziția a doua, după candidatul francez Jean-Francois Bohnert.

Acum, propunerea votată în Comisia LIBE va face obiectul unei negocieri între Consiliul și Parlamentul European. Numai după o înțelegere între cele două organisme va fi stabilit procurorul-șef european.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri