Caută
Close this search box.

CJUE judecă încercarea de preluare a Dosarului Tel Drum de la DNA, de către Secţia de investigare a magistraţilor

cjue

Modul în care procurorul Adina Florea, de la Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ), a încercat să preia de mai multe ori, de la DNA, Dosarul Tel Drum-Liviu Dragnea, în baza unui denunţ anonim, apare în cea de-a patra sesizare trimisă de magistraţii români la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) . Sesizarea a fost făcută de Curtea de Apel Braşov, arată jurnalistul Ionel Stoica de la Ziare.com.

Informaţia este importantă, mai ales în contextul în care posibilitatea ca un dosar de la un parchet să fie preluat de SIIJ, în baza unui denunţ făcut împotriva unui magistrat, fusese analizată într-un raport al Grupului Statelor împotriva Corupţiei (GRECO) . Acest organism al Consiliului Europei a criticat dur înfiinţarea acestei Secţii Speciale.

„Pe de altă parte, posibilitatea deja analizată de GRECO privind crearea unui cadru legal prin care această structură preia şi alte dosare de urmărire penală în măsura în care se formulează plângeri penale împotriva unor magistraţi în legătură cu acestea, mai ales în dosare sensibile şi cu impact mediatic, a devenit realitate”, scrie Curtea de Apel Braşov.

În sesizarea trimisă de Curtea de Apel Braşov, magistraţii români vor ca instanţa europeană să le răspundă la 5 întrebări.

În esenţă, ei vor să afle dacă recomandările MCV sunt obligatorii pentru România şi dacă prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene sunt în contradicţie cu înfiinţarea Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri