Comisia de la Veneţia a anunţat că va da pe 19 iunie un aviz referitor la prevederile OUG 7/2019 de modificare a Legilor Justiţiei, care au declanşat zeci de proteste înMmagistratură, informează site-ului instituţiei.

Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a cerut opinia Comisiei de la Veneţia în cazul acestui act normativ, la solicitarea Forumului Judecătorilor din România (FJR) şi a Partidului National Liberal (PNL).

În urma presiunii publice şi a criticilor asociatilor de magistraţi, Guvernul a abrogat o parte din articolele OUG 7/2019, printr-o altă ordonanta. Totusi, in actul normativ au ramas destule prevederi controversate, inclusiv doua articole care privesc functionarea Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, cunoscuta ca Sectia de investigare a magistratilor sau Sectia Speciala.

FJR a mai solicitat Comisiei de la Venetia un aviz si in cazul OUG 77/2018 care prelungea mandatele de interimari ai sefilor Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru si Gheorghe Stan.

Solicitarea FJR poate fi accesata pe site-ul asociatiei de magistrati.

Similar, PNL a mai solicitat Comisiei de la Venetia avize in cazul OUG 90/2018 privind operationalizarea Sectiei Speciale si OUG 92/2018 prin care se modifica Legile Justitiei, denumita si „Ordonanta lui Tudorel Toader”.

195 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here