Caută
Close this search box.

Companii aeriene neobișnuite !

Pentru mulți, zborul este o chestiune plictisitoare. Înseamnă să stai pe niște scaune incomode, cu foarte puțin loc pentru picioare, mâncare proastă și nicio distracție. Cei mai mulți oameni așa văd lucrurile.

Însă există câteva companii aeriene care au încercat să facă viața pasagerilor ceva mai „picantă”, prin metode dintre cele mai bizare. Îți prezentăm cinci astfel de exemple demne de luat în seamă (sau chiar demne de Cartea Recordurilor).

  • Iată prima dintre aceste companii aeriene neobișnuite. Samoa Air oferea zboruri charter și zboruri pentru transfer medical înăuntrul și în afara statului Samoa. De asemenea, oferea zboruri din insulele de acasă până în Samoa Americană.

Caracteristica unică a acestei companii era că taxa pasagerii în funcție de greutatea lor. A fost prima companie aeriană care a făcut acest lucru. Taxa era calculată prin înmulțirea taxei de bază a zborului respectiv cu greutatea corporală a pasagerului. Apoi, se adăuga taxa pentru bagaj. De exemplu, un pasager care cântărea 70 de kilograme, avea 20 de kilograme de bagaj, trebuia să plătească suma totală de 119 dolari, după formula aceasta: (70 + 20) kg X 1.32 taxa de bază. Copiii plăteau 70% din prețul biletului.

Se pare că această companie și-a încetat activitatea în 2015.

  • Companii aeriene cu rating minuscul: Air Koryo, din Coreea de Nord

Skytrax oferă rating și recenzii ale companiilor aeriene și aeroporturilor din întreaga lume. Începând cu 2012, compania aeriană nord-coreeană a obținut cel mai mic rating timp de patru ani consecutivi. Compania a primit un rating de numai o stea. În 2015, a ocupat ultima poziție pe o listă cu 600 de companii. Skytrax și-a bazat clasamentul pe diferite criterii, cum ar fi vârsta avioanelor, eficiența operațională, mâncarea și serviciile oferite în timpul zborului.

Liderul nord-coreean, Kim Jong-Un, încearcă să revitalizeze imaginea companiei de mult timp, însă rezultatele au fost mereu aceleași. Compania nu a mai cumpărat un avion nou de 20 de ani, în ciuda stării proaste a avioanelor din dotare. În 2006, flotei companiei i s-a interzis să intre în spațiul aerian UE din cauza îngrijorărilor legate de mentenanță și siguranță. Această companie aeriană este un exemplu neobișnuit, ținând cont de faptul că cele mai multe dintre companiile cu rating de top provin din Orientul Îndepărtat.

  • Hawaiian Airlines îți permite să iei la bord 5 kilograme de fructe

Prima imagine care ne vine în minte când ne gândim la Hawaii este cea a unor oameni care dansează purtând pălării și cămăși cu imprimeuri cu fructe. Așa că nu e de mirare că unii oameni vor să ducă niște fructe acasă. Hawaiian Airlines le permite clienților să facă acest lucru. Compania le permite pasagerilor să ia cu ei cutii cu fructe preambalate. Există doar trei condiții. În primul rând, fructele trebuie să fie ananas sau nuci de papaya tratate. În al doilea rând, greutatea cutiei nu ar trebui să depășească cinci kilograme. În al treilea rând, cutia trebuie inspectată de niște specialiști în agricultură.

  • Companii aeriene care fac sacrificii de animale: Nepal Airlines

În 2015, Skytrax, platforma de evaluare a liniilor aeriene, a oferit companiei Nepal Airlines un rating de două stele. Platforma a menționat că această companie avea o performanță scăzută și servicii proaste.

Însă ratingul Skytrax ține cont mai mult de servicii decât de siguranță. Așa că această companie ar fi putut compensa serviciile proaste cu mai multă siguranță, însă nu a fost cazul. Nepal Airlines stă foarte prost și la capitolul siguranță. După inaugurarea companiei în 1958, primul accident a avut loc în 1960, adică la numai doi ani după înființare.

Apoi, au urmat accidente în 1962, 1969, 1970, 1973 (de două ori), 1984, 1991, 1992, 1995, 1996, 2000, 2010, 2013 și 2014. Accidentele aviatice au dus la pierderi de vieți și răniri grave în rândul clienților și al echipajelor. În 2007, oficialii companiei au recunoscut public că au sacrificat două capre pentru a îmbuna un zeu hindus, după ce la un avion a apărut o defecțiune tehnică. Caprele au fost sacrificate în fața unui Boeing 757, pe aeroportul din Kathmandu, capitala țării. În 2013, linia aeriană a fost interzisă în UE.

  • La Vietjet Airlinesși stewardesele îmbrăcate în bikini

Iată și ultima dintre aceste companii aeriene neobișnuite. Vietjet Airlines a dus marketingul la un nivel superior. De când a fost lansată compania, în 2011, pe unele avioane lucrează stewardese îmbrăcate în bikini, în cadrul unor zboruri speciale. Mulți nu au apreciat această idee, însă mass-media au comentat-o pe larg. Cifrele atestă viteza de creștere a companiei, datorată acestei idei neobișnuite. În 2015, compania a transportat 9.3 milioane de pasageri, adică cu 66% mai mult decât în anul anterior. Mai mult, veniturile au crescut cu peste 200% , ajungând la 488 de milioane de dolari. În februarie 2017, compania a fost listată la bursa de schimb din orașul Ho Și Min. Datorită acestei campanii de marketing, fondatoarea și directoarea companiei, Thi Phuong Tao, a devenit primul miliardar din Vietnam. Averea ei în acest moment este de 2.4 miliarde de dolari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri