Caută
Close this search box.

Cristian Socol, strategul economic al PSD, anunță scăderea perspectivei de rating Standard & Poor’s

cristian socol

Cristian Socol, ideologul economic al PSD, autorul celebrei politici fiscale #wageledgrowth (creștere economică bazată pe creșterile de salarii), anunță că agenția de rating Standard & Poor’s va da azi scăderea perspectivei de rating a României de la stabil la negativ, din cauza introducerii taxei pe activele financiare ale băncilor și a taxelor din energie și comunicații, prin OUG 114.

”Cu o probabilitate de 95% înțeleg că așa va fi, România va trece de la perspectivă stabilă la una negativă”, a scris Socol, citând și informații din presă.

Socol, numit de PSD la conducerea Fondului de Contragarantare și în Consiliul de Administrație al Tarom, anunță care vor fi principalele efecte ale anunțului Standard & Poor’s:

”Vor fi costuri certe încă din prima zi – creșterea costurilor de finanțare, creșterea cheltuielilor bugetare, creșterea deficitului bugetar, reducerea ISD, reducerea veniturilor bugetare, creșterea dobânzilor și deprecierea cursului de schimb al leului, probabila cădere a Bursei. Incertitudinea va crește, economia va merge cu frâna trasă. Creșterea nivelului de bunăstare pentru români va fi probabil mai mică”, a scris Socol.

Socol dă vina pe lobby-ului bancar / energie / comunicații din România pentru scăderea perspectivei de rating. El nu spune însă nimic despre faptul că OUG 114, care schimbă radical fiscalitatea din România, a fost adoptată fără consultare publică și în ciuda protestelor unanime ale mediului de afaceri.

Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al PNL, a criticat dur tactica guvernului legată de discuțiile cu S&P:

”Ce face ministerul Finanțelor, condus de un bufon cu aere de finanțist, în ajunul unui astfel de anunț catastrofal pentru economie, este de-a dreptul sinucidere politică și economică.

Într-o încercare disperată de a atenua impactul deciziei S&P privind ratingul României „scurge” în presă anunțul agenției S&P, cu interpretarea care să-i scoată pârleala lui Teodorovici.

În mod insiduos, se sugerează că schimbarea perspectivei de rating pentru România ar putea fi determinată de incertitudinile legate de bugetul de stat și alte riscuri externe.

REALITATEA este cu totul alta și vă prezint acum adevărata cauză care a dus la înrăutățirea ratingului pentru România. Agenția S&P poartă de mai mult timp discuții cu reprezentanții ministerului de Finanțe cu privire la efectele OUG 114 și au informat Guvernul că dacă nu se modifică ordonanța, aceasta va duce la shimbarea perspectivei de rating a României de la Stabil la Negativ.

Principala cauză pentru schimbarea perspectivei de rating a României din partea agenției S&P este Ordonanța de Urgență 114, așa cum urlă toată lumea încă de la începutul anului, iar acești idioți sunt paraleli”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri